Utorak 18.05.2010.
14:01 >> 14:15h
Tanjug

Marković: Slabljenje dinara posledica regionalnih kretanja

Marković je na predstavljanju majskog Izveštaja o inflaciji u Srbiji, održanom u NBS, istakao da su zbog toga oslabile i druge valute u regionu, kao što su, recimo, mađarska forinta ili poljski zlot, i to u većoj meri nego dinar.

Prema njegovim rečima, dalje kretanje kursa dinara prema evru zavisiće od nastavka navedenih regionalnih kretanja, ali i od uspeha pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će uticati na premiju rizika.

Marković je ukazao i da je slabljenje dinara od decembra do februara bilo sezonskog karaktera, kao i da se sa jenjavanjem krize može očekivati ponovno ubrzavanje trenda jačanja domaće valute.

Do kraja godine inflacija u Srbiji pet odsto

“Inflacija u Srbiji na kraju ove godine trebalo bi da iznosi oko pet odsto“, izjavio je Marković.
On je, na predstavljanju majskog Izveštaja o inflaciji, ukazao da će međugodišnja inflacija u junu biti oko 3,6 odsto, dok se u drugom tromesečju ove godine očekuje rast cena od oko dva odsto.

Govoreći o strategiji NBS za sprovođenje procesa "deevroizacije", viceguverner je naveo da se ona zasniva na tri stuba - stvaranju uslova za očuvanje makroekonomske stabilnosti, jer bez stabilnih ekonomskih prilika nema ni poverenja u domaću valutu, zatim razvoju tržišta dinarskih obveznica, kao i razvoju tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika.

Dinar je danas nastavio da slabi prema evru i to za 0,73 odsto, ili za 73 pare, uprkos jučerašnjoj intervenciji centralne banke od 90 miliona evra, tako da je zvanični srednji kurs evra na istorijski najnižih 100,9856 dinara za jedan evro.

2024 © - Vesti online