Sreda 09.12.2015.
21:58
rs-lat.sputniknews.com

Mađarska: EU izvršila ritualno samoubistvo

Reuters
Evropa se samoubila

Politika Evrope tokom godine bila je "prijatna oku, ali štetna", ugrožavajući bezbednost i budućnost kontinenta, naveo je Sijarto u godišnjem obraćanju pred odborom za spoljne poslove mađarskog parlamenta.

Evropa se trenutno suočava sa pet izazova - nestabilnošću na istoku, nezabeleženim nivoom nestabilnosti na jugu, što je pokrenulo "ogroman migracioni talas", konstantnom pretnjom od terorizma, nedostatkom napretka u garantovanju energetske bezbednosti i stalnim ekonomskim izazovima, naveo je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je kazao da je Evropa nedavno izgubila mnogo na polju globalne ekonomije, kao i da institucije Evropske unije blokiraju dalje proširenje, iako nekoliko država, uključujući Mađarsku, smatra da je to način za jačanje evropske zajednice.

Politika EU, koja je u najvećoj meri licemerna i samoporažavajuća, odnosi se na pitanja migracije i terorizam, a rešenja koja se za ta dva pitanja nude su "nezakonita, nesprovodiva i nisu od pomoći" - rekao je Sijarto.

- Licemerna politika EU učinila ju je bespomoćnom, poručio je Sijarto i dodao da Evropa mora da zaštiti svoje spoljne granice, kao i da sve države treba da imaju pravo da odluče da li žele da prihvate druge zajednice.

Sijarto se takođe osvrnuo i na situaciju u Ukrajini za koju ukazuje da se nije popravila tokom proteklih meseci, kao i da su sankcije koje je EU uvela Rusiji bile štetne po Rusiju, Ukrajinu i samu EU, a da nisu dovele do poštovanja sporazuma iz Minska.

2024 © - Vesti online