Četvrtak 10.12.2015.
04:13
J. Arsenović - Vesti

Ozakonjeno trovanje niklom

Zaštita prirode i stanvoništva: Emir Kusturica

- Mi smo vodili veoma tešku borbu da se zaustavi namera o eksploataciji rude nikla u Trsteniku, jer bi to proizvelo ekološku katastrofu. Donošenjem ovakvog zakona oduzeto nam je pravo da tu borbu i dalje vodimo. Zakon ima izuzetno negativne efekte, jedan od njih je i taj da kompanija koja dobije pravo na istraživanje zadržava pravo i na eksploataciju - tvrdi predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić.

Ukida se ekološka taksa

Iako smatra da su zakon "progurali krupni interesi", Dragan Jovanić kaže da eksploatacija rude nikla nije realna u narednim godinama, jer je cena rude pala na svetskom tržištu.
- Mnogo je veća opasnost ono što nam se priprema Zakonom o finansiranju lokalnih samouprava, jer do nas dolazi informacija da će biti ukinute ekološke takse - upozorava prvi čovek Topole.

Dragan Jovanović, prvi čovek Opštine Topola, kaže da je, iako deo vladajuće koalicije, bio protiv zakona.

Kusturica brani Mokru goru

Kada je 2013. Vlada u kojoj je Ministarstvo rudarstva vodio ministar Milan Baćević pokušala da na dnevni red stavi zakon u kojem bi se zaobišle opštine, javnost i mediji su se usprotivili istraživanjima i eksploataciji ruda koje zagađuju životnu sredinu. U tom protestu lični pečat je dao Emir Kusturica. On je bio posebno zainteresovan jer su se kao tri lokacije za potencijalna istraživanja rude nikla pominjala, pored Topole, Vrnjačke Banje i Trstenika, i Mokra gora, gde poznati režiser ima čuveni Drvengrad.

- Ja sam na Odboru za privredu i energetiku podsetio resornog ministra Antića da je bio na našoj strani kada smo se borili protiv namere Srbija nikla da krene u istraživanja u našim opštinama, i da mi i posle usvajanja novog zakona nećemo pristati na ta istraživanja. Da budemo načisto, niko ko je spreman da uloži 40 miliona u istraživanja nema nameru da odustane od eksploatacije. Ali da bude jasno, i do sada nas zakon nije preterano štitio, tako da ko bude jak na lokalu, taj će se i odbraniti - kaže Jovanović.

Pokušaj "Vesti" da u nadležnom ministarstvu sazna ima li osnova za strahovanja lokalnih funkcionera, ostao je bez uspeha, jer na postavljena pitanja i posle dva dana nisu stigli odgovori, a usvojeni zakon nije okačen ni na sajtu Ministarstva, niti na sajtu Skupštine Srbije. Svojevremeno je direktor kompanije Srbija nikl Dragoslav Božović izjavio da će se neslaganje lokalnih vlasti oko istraživanja i eksploatacije nikla prevazići na taj način što će se predloženim rešenjem novog zakona oduzeti moć odlučivanja lokalnim samoupravama. Usvojeni zakon je pokazao da je Božović bio dalekovid.

2024 © - Vesti online