Sreda 09.12.2015.
22:51
M. P. - Vesti

Čekrkom podižu drva na balkone

Reuters/C.M.

Većina stambenih zgrada u ovom mestu nema ugrađene liftove, a u pet zgrada postojeći liftovi nisu osposobljeni posle rata. Nije osposobljena ni mreža centralnog grejanja, koja je u ratu oštećena, a kotlarnice devastirane, dok je većina opreme ukradena.

Najviše domaćinstava u ovoj sredini greje se na tradicionalni način, koristeći drva, dok manji broj koristi termoakumulacione peći i ugalj. Neke porodice instalirale su vlastite sisteme centralnog kućnog grejanja na gas, tečno gorivo ili koriste druge energente.

U takvoj situaciji, najviše stanovnika stambenih zgrada prinuđeno je da koristi drva za zagrejavanje stambenih prostora i da ih, uz stubišta, unosi čak i na deseti sprat, koliko je visoka najveća zgrada u ovom mestu.

Da bi olakšali dopremanje drva do stanova, neki vlasnici su se dosetili i montirali čekrke i sajle koloture na električni pogon, kakvi se koriste na gradilištima za podizanje građevinskog materijala i alata.

Tako podižu vreće sa drvima, izbegavajući nošenje uz stepeništa vreća i kanti napunjenih ogrevnim drvetom ili ugljem.

To im, kako ističu, olakšava i ubrzava dopremanje ogreva do stanova na višim spratovima i čuva zdravlje i snagu.

Srebrenica je pre poslednjeg rata imala gradsko centralno grejanje, pa ogrev nije korišćen za grejanje stanova. Zato prilikom izgradnje zgrada nisu planirane prostorije za njegovo skladištenje, što predstavlja dodatni problem stanarima.

Kotlarnice uništene u ratu

U ratu su uništene sve tri kotlarnice za gradsko grejanje i deo toplovoda, a nakon rata ništa od toga nije rekonstruisano.
Opština je više puta kandidovala projekat obnove sistema centralnog grejanja raznim međunarodnim donatorima, ali reč je o velikoj investiciji i do sada niko nije prihvatio da obezbedi sredstva ili barem deo novca za taj projekat.

2024 © - Vesti online