Sreda 09.12.2015.
13:01
J. L. Petković - Vesti

Slaviša iz Orahovca: Osećamo se izdano

A. Čukić
Centar srpskog dela Orahovca - par ulica i to je sve

Tu Slaviša živi sa suprugom i troje školske dece. 

- Teška je budućnost kada preko leta samo moja deca ostaju u Orahovcu, jer nemamo gde da odemo, ističe on. 

I tih nekoliko srpskih ulica, svake godine su sve kraće. Jedini način da se zaustave napadi i provokacije usmerene ka Srbima je da Srbi prestanu da prodaju imanja Albancima, smatra Slaviša Grković. 

Lična arhiva
Slaviša Grković

- Jedino da Srbi ne prodaju kuće. Rešenje je i da vlada Srbije otkupi preostale srpske kuće koje su na prodaju, i da te kuće daju socijalno ugroženim porodicama koje žive u Orahovcu. Ali i da Kosovska policija angažuje veći broj pripadnika srpske zajednice. 

Slaviša je nedavno izazvao pometnju među meštanima Orahovca i onih koji su rodni grad napustili kada je na društvenoj mreži "fejsbuk" postavio fotografiju kuće sa koje se vijorila albanska zastava. Stigao je da veliki broj komentara na račun Srbina koji je prodao kuću u centru srpskog dela Orahovca.

- Mislim da prodaja nije rešenje. Nije dobro za preostale Srbe u gornjem delu Orahovca. Nema opravdanja za bilo kog ko je prodao kuću u našem delu grada, isključiv je Slaviša. Oni koji su imali razloge morali su da odu, a mi se osećamo izdano jer smo ostali na vekovnim ognjištima. Na žalost, do sada je naša država trebalo više da ulaže u opstanak Srba u Orahovcu, ali i južno od Ibra. 

Zbog svega ovoga, naš sagovornik nije optimista kada je reč o povratku Srba u rodni grad. 

- Teško da će se vratiti. Prosto ne verujem, jer ako se ovako nastavi sa provokacijama, sa uzurpiranjem imovine... Jedino, ako sa sprovođenjem ovog Briselskog sporazuma nešto ne krene na bolje. 

Pomoć Srba iz dijaspore 

Ukoliko bi Srbi iz centralne Srbije ili dijaspore odlučili da kupe neku od kuća u našem delu grada, to bi nam puno značilo, kaže Slaviša Grković: - Tada bismo osetili da neko zaista misli na nas. 

2024 © - Vesti online