Utorak 08.12.2015.
16:08 >> 16:17h
telegraf.rs

Čelično čudovište SAD-a krenulo "na put"

Tanjug/AP
Najveći razarač koji je ikada izgrađen za američku mornaricu

Više od 200 brodograditelja, mornara i lokalnih stanovnika je gledalo polazak futurističkog razarača, koji je dug 182 metra i težak 15.000 tona. Planirano je da se testiranje broda i njegovih performansa obavi ove zime, da bi mogao da se dostavi mornarici sledeće godine.

- Ovo je izuzetno uzbudljivo. Ovo je veliki dan za brodograditelje i za Amerikance. Prvi je u svojoj klasi. Nikad nije postojalo ništa slično. Izgleda kao budućnost - rekla je Keli Kampana, jedna od zaposlenih.

Tanjug/AP
Dug je 182 metra i težak 15.000 tona

Brod ima električni pogon, novi radar i sonar, moćne rakete i oružje, kao i skriveni dizajn kako bi bi bio teža meta radarima. Oštri uglovi skreću pažnju neprijatelja sa radarskih signala, a radari i antene su skriveni u kućici na palubi. Napredna automatizacija omogućava da ratni brod funkcioniše sa mnogo manjom posadom od sadašnjih razarača.

Sve inovacije i kašnjenja u izgradnji su podigle cenu broda "Zmvalt", pa će tako prvi od tri broda u klasi koštati 4,4 milijardi dolara.

Kritičari tvrde da ga njegov oštri oblik čini manje stabilnim od konvencionalnih brodova, ali mornarica je ipak uverena u dizajn razarača.

2024 © - Vesti online