Ponedeljak 07.12.2015.
17:27
sputniknews.com

"Hibridni rat" počeo bombardovanjem Jugoslavije

youtube.com
Osim komunizma, Jugoslavija bila zamorče i za "hibridni rat"

 - Znamo veoma dobro da su članice NATO prve primenile "hibridni rat" - kazao je Gruško tokom video-konferencije Moskva-Brisel, istakavši da je takav način ratovanja "demonstriran tokom bombardovanja SR Jugoslavije, koje je bilo praćeno strahovitom propagandom, demonizacijom zemlje, ekonomskim pritiscima i ekonomskim i političkim sankcijama". 

- Ova strategija, kao što je rekao generalni sekretar NATO (Jens Stoltenberg), predviđa da se svaka zemlja članica mora sama, u prvoj liniji fronta, boriti protiv tzv. hibridnih pretnji, a da je NATO druga linija odbrane - kazao je ruski predstavnik u Severnoatlanskoj alijansi.

Hibridni rat se odnosi na vojnu strategiji koja koristi širok spektar alata, kombinujući konvencionalno ratovanje sa sajber, informatičkim i gerilskim ratovanjem. 

Takođe se može koristiti za opisivanje napada u kojima se koristi oružje za masovno uništenje, kao što su hemijsko, biološko i nuklearno oružje. U slučaju "hibridnog napada", kako je objasnio Stoltenberg, NATO bi mogao da aktivira član 5, prema kojem se napad na bilo koju od 28 članica te alijanse smatra napadom na ceo NATO.

2024 © - Vesti online