Utorak 08.12.2015.
05:00
D. Dekić - Vesti

Pao zbog uvrede, a ne zbog žrtava

Fonet
E, bato, bato: Aleksandar Vučić i Bratislav Gašić

Tako mu je od svih grehova, pa i onog koji mu je pripisan za aferu helikopter i stradanje sedmoro ljudi, kako reče Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije, "ironijom sudbine" glave došao neumesni komentar upućen novinarki TV B92 Zlatiji Labović. Ona je, naime, u Trsteniku, na konferenciji za medije čučnula kako bi omogućila snimanje kolegama.

Plač za prijateljem

Obrazlažući zašto Gašić ne može da ostane ministar, Vučić je ponavljao kako je ministar svoj posao obavljao odlično.
- Gašić je moj prijatelj, potpredsednik moje stranke, jedan od mojih najodanijih prijatelja, imam možda još dvojicu takvih u vladi, bolji je ministar odbrane nego što sam ja bio i deset puta je bolji od nekih naših prethodnika - rekao je premijer i izrazio uverenje da će Gašić razumeti njegovu odluku.

Osim afere helikopter Gašić je politički preživeo još nekoliko afera. Između ostalog i preporuku zaštitnika građana Saše Jankovića Vučiću da ga smeni zbog nezakonitog rada ministarstva i zaključak Agencije za borbu protiv korupcije da je bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca potpisivao ugovore o poslovima finansiranim iz gradskog budžeta sa firmama u vlasništvu članova njegove porodice.

Neumesno i vulgarno

Novinarska udruženja zaprepašćena su neumesnim i vulgarnim rečima ministra upućenim novinarki TV B92, uz ocenu da bi iskrenost Gašićevog izvinjenja bila ubedljivija da ga je dao na licu mesta, pre nego što je skandal dospeo u javnost.

Na još neke razloge za smenu ukazala je Demokratska stranka, koja je, osim pogibije spasilačke misije i jedne bebe, ukazala na Gašićeva klevetanja povodom otkrića o vojnom prisluškivanju funkcionera, kršenje Ustava zloupotrebom službi bezbednosti i ometanjem ombudsmana u nadzoru nad njima, kao i na njegovu hajku protiv zaštitnika. SDS Borisa Tadića je zbog "uličarskog ponašanja" koje šteti ugledu države i vojske tražio hitnu smenu vojnog ministra.

Narodni pokret podseća da je "na sličan način uvredio" i novinarku TV Vranje kada je drsko zapitao zašto nije član naprednjaka. Zanimljivo je da je Saša Janković u danu Gašićevog sramnog poteza oštro kritikovao ovog ministra zbog najave o formiranju štaba za odbranu Vučića, ocenivši da korišćenje vojske za civilne poslove predstavlja "mali državni udar".

2024 © - Vesti online