Utorak 08.12.2015.
18:00
J. L. Petković - Vesti

Goraždevac goreo u zoru

A. Čukić
Ovo je više od zastrašivanja: Dalibor Jevtić

Tačno u 2.50, u noći između nedelje i ponedeljka, nepoznata lica, otvorila su paljbu iz džipa koji je polako prolazio glavnom ulicom Goraždevca, vozeći 10-15 kilometara na sat. Prvo su rafalima prepolovili spomenik žrtvama rata i stradalim dečacima u terorističkom napadu na reci Bistrici 2003. godine. Nastavljajući dalje kroz selo, pucali su na automobil Srboljuba Kolašinca koji se zapalio i izgoreo. Potom i pet hitaca na kuću petočlane porodice Saše Petrovića. Jedan metak pronađen je u kupatilu.

- U njegovoj kući vrata su od PVC stolarije, ali meci su probili kroz njih. Metak je došao i do kupatila. Sreća je da nije bilo žrtava i povređenih, ali deca su doživela stresove, preplašena su. Kakvu budućnost da očekujemo kada se puca na kuću? Kakvu demokratiju na ovim prostorima? Srušen je spomenik koji ima poseban značaj i težinu za ovu sredinu, za ovo selo, posvećen našim najmilijima. Tri puta su pokušali da ga sruše i evo iz trećeg puta su uspeli - očajan je Miloš Dimitrijević, predsednik privremenog veća Goraždevca.

Srbima ne daju u policiju

Miloš Dimitrijević ističe i da je poseban problem za bezbednost taj što Srbe stalno odbijaju za prijem u kosovsku policiju.
- Imamo samo dvoje Srba u KP, iako bi trebalo da ih ima više. Napad se desio kada nisu bili u smeni. Imamo ovde mladih sa srednjom školom, fakultetom, a kada konkurišu u policiju, kažu im da nisu prošli testove. Pa, da li je to moguće?

Napadači su u daljoj tiradi pucali na sve što im je bilo na putanji, još nekoliko objekata, uključujući i trafiku porodice Vuksanović koja je izgorela.

- Malo je reći da smo uznemireni. Kada su čuli pucnje, ljudi su izašli na ulice, u panici zvali jedni druge, a na svu tu nevolju, i signal mobilne telefonije je nestao. Niko više nije spavao. Ovo je čisto zastrašivanje. Očigledno smetamo što opstajemo na Kosovu i Metohiji - ubeđen je Dimitrijević.

Sličan napad na Goraždevac dogodio se u julu ove godine kada je pucano na automobil sa beogradskim tablicama, a na spomenik žrtvama bačen Molotovljev koktel. U centru sela je osvanula poruka na albanskom jeziku - osveta!

Počinioci svih tih napada nikada nisu pronađeni, a ako bi policija i pokrenula istragu, možda nekog i privedu, na kraju se sve svelo na to da saslušavaju Srbe. Tužilac nijednom nije pokrenuo postupak protiv napadača. Zato su meštani Goraždevca izgubili svako poverenje u kosovsku policiju, i nisu voljni čak ni iskaze da daju.

Obeležja terorizma

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio "teroristički napad albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu", podvlačeći da "kristalna noć" u Goraždevcu ima sva obeležja terorizma.
- Pozivam sve Srbe na KiM, posebno naše sunarodnike u Goraždevcu, da sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije albanskih ekstremista. Ovo terorističko delo je još jedan podsetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u našoj južnoj pokrajini daleko od normalne - naveo je Đurić.

Napad u Goraždevcu na srpsku kuću u kojoj živi i sedmogodišnja devojčica je napad na celokupan srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji - proučio je premijer Aleksandar Vučić.

On je istakao da je to loša i onespokojavajuća vest, te da očekuje ozbiljan pristup odgovornih međunarodnih predstavnika.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak kaže za "Vesti" da događaji u Goraždevcu, nedavni u Gojbulji i Klini pokazuju da su povedeni ponašanjem opozicije na Kosovu, grupe ili pojedinci dali sebi za pravo da napadaju srpsko stanovništvo.

- Ovo je daleko više od zastrašivanja. Svi koji svojim delovanjem i korišćenjem politike rade na sukobljavanju Albanaca i Srba snose odgovornost - kaže Jevtić, koji je u petak o bezbednosti u opštini Peć razgovarao sa gradonačelnikom Gazmendom Muhadžerijem.

U petak je položio i venac na spomenik žrtvama koji je juče zapaljen.

- Pojačano je prisustvo policije, međutim nisu uradili dovoljno - dodaje on. Gradonačelnik Peći član je vladajuće LDK Ise Mustafe, a veterani OVK nekoliko puta su protestovali zbog njegovih izjava kojima je osudio napade na Srbe.

2024 © - Vesti online