Nedelja 06.12.2015.
22:20
Tanjug, mondo.rs

VIDEO: Ponovo gorela Atina

Reuters
Počelo je mirnom šetnjom...

Ubistvo Grigoropulosa 2008. godine bilo je okidač za najveće nerede u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija. Ovaj godišnji marš obično okupi na hiljade protivnika vlasti a poslednjih godina i njenih mera štednje. 

Današnje nasilje izbilo je na kraju mirnog marša kroz Atinu. Demonstranti su bacili na desetine "molotovljevih koktela", bacali su cigle i komade slomljenog mermera na policajce pod punom opremom koji su, potom, odgovorili suzavcem i šok bombama.

Reuters
...završilo se neredima

Mali požari su goreli po ulicama, a zapaljeni su bili i svi kontejneri za smeće. Dim je kuljao nad četvrti Eksarhija, mestu ubistva Grigoropulosa, gde je više stotina demonstranata čupalo klupe i razbijalo trotoare.

Oko 6.000 policajaca raspoređeno je na ulicama Atine. Policijski helikopter je veći deo dana patrolirao nebom iznad glavnog grada.

Najmanje 18 ljudi je privedeno, objavila je lokalna policija.

Na mestu ubistva Grigoropulosa ostavljene su ruže i poruke. Jedna od njih glasi "Nikada te nećemo zaboraviti". U neposrednoj blizini između dve zgrade visi transparent "Naš bes neće prestati, policajci - svinje - ubice".

Grigoropulos ubijen je u decembru 2008. Godine nakon verbalnog sukoba sa policijom. Njegova smrt izazvala je dvonedeljne nemire.

2024 © - Vesti online