Nedelja 06.12.2015.
22:33
Tanjug

Francuska: Ekstremni desničari u vođstvu

Reuters
Nacionalni front (FN) osvojio rekordno dobre rezultate

FN je osvojio između 27,2 i 30,8 procenata glasova i na vrhu je liste u najmanje šest od 13 regiona, prenosi AFP.

Izbori su održani pod oštrim merama bezbednosti nakon serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra, kada je ubijeno 130 ljudi.  Birališta su zatvorena u 19 sati po srednjeevropskom vremenu.

Reuters
Slavlje nakon objavljivanja rezultata prvog kruga glasanja

Ako dobiju većinu, biće to prvi put da je Nacionalni front liderke Marin Le Pen dobio vlast u bilo kom regionu. Ovi izbori se smatraju za svojevrsni test za podršku javnosti merama vlade nakon terorističkih napada od 13. novembra.

Prema predizbornim anketama, i Republikanska partija desnog centra,  koju predvodi bivši predsednik Nikola Sarkozi, i Nacionalni front mogu da računaju na oko 30 posto, dok Socijalistička partija aktuelnog predsednika Fransoa Olanda ima podršku od oko 22 posto i mogla bi da izgubi neke regione, prenosi BBC.

Drugi izborni krug biće održan za sedam dana.

Marin Le Pen pozdravila "veličanstven rezultat" izbora

Liderka ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen pozdravila je "veličanstven rezultat" prvog kruga održanih regionalnih izbora. 

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi je isključio bilo kakav savez sa Socijalističkom partijom predsednika Fransoa Olanda, kako bi se sprečilo da vlast u regionalnim savetima dobije ekstremna desnica. 

Drugi krug izbora biće održan za nedelju dana.

2024 © - Vesti online