Ponedeljak 07.12.2015.
05:45
Đ. Barović - Vesti

Alija gurnuo Bosnu u rat

Tanjug
Svedok i učesnik zbivanja uoči rata

Izmišljaju krivicu Srba

- Srbima se sudi po sistemu kolektivne odgovornosti. Nije dovoljno da je neko lično odgovoran nego je izmišljen sistem kolektivne odgovornosti. To važi do poslednjeg Srbina, ali ne i za Bošnjake - istakao je Dodik i ukazao na činjenicu da se "haška pravda" uveliko prenela na bosansko pravosuđe, pa se tako Srbi hapse i 25 godina od nekog događaja, dok kod Bošnjaka to nije slučaj. - Stvara se nesigurnost kod svakoga ko je bio borac Vojske Republike Srpske i šalje mu se poruka da nije siguran.

- Svedočiću o razvoju političke situacije u vezi sa raspadom bivše Jugoslavije. Bio sam tada poslanik u Skupštini Socijalističke Republike BiH na prvim višestranačkim izborima, a kasnije poslanik u Narodnoj skupštini, i moje svedočenje se odnosi isključivo na te političke okolnosti u vezi sa početkom rata - rekao je Dodik uoči puta u Hag.

Predsednik Srpske napomenuo je da su javnosti poznati njegovi stavovi u vezi sa periodom o kojem svedoči.

- BiH je otišla na referendum 1. marta. Muslimani, a tada i Hrvati, doneli su odluku da Bosnu izdvoje iz Jugoslavije, a to nisu mogli jer je tadašnji Ustav BiH tražio da se obezbedi dvotrećinska većina za bilo kakvu statusnu promenu - istakao je Dodik.

Tadašnji referendum, kako je rekao, predstavljao je preglasavanje Srba.

- To dovoljno govori na koji se nakaradan način odvijao taj proces i koji su bili motivi i suština samog rata - pojasnio je predsednik RS.

Prema rečima Mladićevog branioca Branka Lukića ovo svedočenje će biti jedno od ključnih u obaranju teze Tužilaštva Haškog tribunala da je postojao udruženi zločinački poduhvat da su Srbi planirali progon i ubistva muslimana i Hrvata u Bosni.

- Dodik je sve vreme rata bio u opoziciji Skupštine RS. U tom periodu se isticao svojom političkom borbom protiv vladajućeg SDS-a zbog čega je često bio u nemilosti, etiketiran, a poslanička većina je u nekoliko navrata pokušala da mu se oduzme mandat. Ipak, Dodik je svedok tog vremena, kao i svih javnih i tajnih sednica Skupštine RS, pa je veoma bitno da će iz ugla opozicionara posvedočiti da nije bilo nikakvog plana o progonu ili ubistvima Hrvata ili muslimana - ističe Lukić.

Dodik će svoje svedočenje usresrediti na ključni deo optužnice, takozvanu bazu zločina, a govoriće i o atmosferi i događajima koji su prethodili ratu u Bosni.

- Svakako će biti zanimljivo da se čuje njegovo viđenje uloge Alije Izetbegovića, predsednika SDA, o njegovoj "Islamskoj deklaraciji", kao i pripremama muslimana za rat - navodi Lukić.

Tanjug

Šešelj ipak ne svedoči


Lider radikala Vojislav Šešelj definitivno se neće pojaviti kao svedok na suđenju Mladiću. Po povratku u Srbiju, dogovarano je da svedoči video-linkom iz Beograda, ali Branko Lukić objašnjava da je ta opcija otpala zato što Šešelj ne želi da Haškom tribunalu predoči svoju medicinsku dokumentaciju kojom bi se opravdalo "video-svedočenje":
- Posle Dodika, mi ćemo u januaru izvesti još samo dva svedoka, Zorana Stankovića i Svetlanu Radovanović, čime će dokazni postupak odbrane biti okončan - kaže Branko Lukić.

 

 

 

 

 

2024 © - Vesti online