Nedelja 06.12.2015.
09:32
alo.rs

Gašić: Srpska Vojska je jača od Hrvatske

Tanjug
Samo Rumunija ima jaču vojsku u celom regionu: Bratislav Gašić

- Istraživanja, kao što sami znate, jesu posebna priča. O nelogičnostima u samom istraživanju i faktičkim neslaganjima nema svrhe polemisati. Kako to da imamo više i vojnika i naoružanja, a da istraživanje pokazuju da su oni jači! Činjenica jeste da je Srbija druga vojna sila u celom regionu. Ispred nas je samo dvadesetomilionska Rumunija, jedina zemlja u okruženju s kojom u istoriji nismo ratovali - odgovara na tvrdnju ministar odbrane, Bratsilav Gašić.

Kada je reč o novom naoružanju vojski Hrvatske i Srbije, Gašić ističe da ga komšije ne zanimaju, a da je Srija uradila mnogo na poboljšanju stanja u našoj Vojsci.

- Ne bih da komentarišem "novo“ naoružanje Hrvatske. To vojni eksperti jako dobro znaju. A mi smo tokom godine modernizovali i remontovali veliki broj sredstava naoružanja i vojne opreme. Vlada je opredelila dodatna sredstva od 600 miliona dinara za nabavku rezervnih delova, remont i produžetak veka upotrebe aviona "mig 29“ i "mig 21“. Vojsku smo opremili s više od 20 novih sredstava naoružanja i vojne opreme. Nabavili smo nove kamione, nove vučne vozove, uniforme, čizme, a početkom sledeće godine očekujemo isporuku dva višenamenska helikoptera "mi 17V5“ - dodaje Gašić

Osvrćuči se na frormiranje štaba za zaštitu premijera Srbije, Gašić ističe da je zog opšte situacije stepen bezbednosti podignut na viši nivo.

- Štab u smislu tima koji, osim ostalih, sačinjavaju ljudi iz VBA, VOA, vojne policije i jedinice specijalne namene "Kobre“, postoji odranije i oni redovno procenjuju stepen rizika, pretnji i ugroženosti štićenih ličnosti, pa tako i premijera. Činjenica jeste da je zbog opšte situacije stepen bezbednosti dignut na viši nivo. S obzirom na to da su u obezbeđenju pripadnici posebnih službi i elitnih jedinica Vojske Srbije, sposobni su i spremni da u svakom trenutku zaštite premijera i druge ličnosti za čiju su bezbednost zaduženi. Njihova dužnost je i zaštita od svakog i svačijeg snajpera - kaže ministar odbrane.

Na ulazak Crne Gore u NATO Srbija se neće osvrtati jer je to pitanje unutrašnjih svari Podgorice.

- Nemamo ništa protiv toga jer je to njihov izbor. Apsolutno se u to ne mešamo. Uostalom, mi smo neutralni, a u Partnerstvu za mir imamo široku lepezu saradnje s NATO, u kojoj za nas ima dovoljno prostora za dalju saradnju. Ali, nama naš izbor omogućava i saradnju s Rusijom, Kinom i više od 60 zemalja u svetu. I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je prilikom nedavne posete Srbiji istakao da su odnosi sa Srbijom nikad bolji, da je saradnja Vojske Srbije i Kfora odlična, a sve to omogućilo je potpunu relaksaciju vazdušne zone bezbenosti, uspostavljenu 1999. godine - rekao je Gašić.

2024 © - Vesti online