Ponedeljak 07.12.2015.
11:11
D. Dekić - Vesti

Državni udar krenuo iz vrha vlasti

Vukašin Obradović

Kako iz medijskog ugla vidite priču o državnom udaru?
- To je legalizacija vanrednog stanja u medijima koja traje poodavno, a s namerom da se forsiranjem pretnji državnim udarom situacija zaoštri. Bilo je tu demonstriranja sile s velikim brojem pripadnika policije na konferenciji za novinare ministra unutrašnjih poslova. Usledila je zapanjujuća izjava premijera Aleksandra Vučića kako je jedan od kreatora te, za narod zastrašujuće, priče o državnom udaru i mogućem ubistvu predsednika Vlade, dobar, pošten i vredan novinar. Sve to govori da ova priča nije režirana u medijima, već u policijskim krugovima ili aminovana iz vrha vlasti.

Šta se time htelo poručiti medijima?
- Mislim da je Vučić hteo da demonstrira šta država može da učini ako neko pokuša da iskaže nesaglasnost sa aktuelnom vlašću. To smatram jer smo imali situaciju kovanja zavere protiv premijera koja je počela od novinskog teksta, a završila targetiranjem nekih ljudi.

Smatrate li da ste i vi jedan od njih pošto ste odbili da učestvujete u emisiji "Rušenje Vučića" na TV Pink?
- Nije naročito važno što smo NUNS i ja javno prozvani. Problem je način predstavljanja, odnosno "patriotska obaveza" da se pojavim u emisiji i potvrdim spinovanje državnog udara. Nametanje tog stava je poruka novinarima da svi moramo da učestvujemo u odbrani režima.

Da li je ovde kraj tim turbulentnim događanjima?
- Teško je predvideti šta će se dalje dešavati, ali je jedno jasno, a to je da se ovakvo širenje straha i panike među građanima i političkim protivnicima ne slaže sa proklamovanim vrednostima Evrope i evropskim integracijama Srbije.

Hoće li ova afera imati epilog?
- Ne precenjujući "Kurir" čiji smo rad često ocenjivali kao neprofesionalan, ovde je reč o golom političkom interesu vlasti, jer taj tabloid pokriva dobar deo glasačkog tela naprednjaka. Zato će se afera okončati političkom pogodbom ili pokušajem vlasti da uspostavi kontrolu nad zaposlenima u toj medijskoj kući.

2024 © - Vesti online