Subota 05.12.2015.
22:51
B. Grujić - Vesti

Meka za ptice

wikipedia.org
Zabeleženo više od 230 vrsta ptica

Park odlikuje bogata flora, naročito biljke prilagođene za život na zaslanjenim tipovima tla i veoma bogata fauna ptica, a Rusanda je neizmerno bitna selidbena stanica i mesto gnežđenja ptica.

Park prirode je značajan za unapređenje zdravlja zaposlenih i bolesnika, korisnika Banje, a u njegovom sklopu odnedavno je i moderna osmatračnica za ljubitelje ptica i prirode na obodu jezera sa koje može da se vidi cela njegova površina, ali i da se lako nadzire zaštićeni prostor.

- Nekoliko puta sam išla i fotografisala predivnu prirodu, floru i faunu. Uživala sam i ne mogu da dočekam neku novu sličnu avanturu, teško je opisati kako su to uređeni sistemi i kako kod ptica sve funkcioniše precizno kao sat - istakla je Aleksandra Radin, koja se bavi fotografisanjem pojava u prirodi.

U periodu od 1950. do 2010. godine na području jezera Rusanda i u njegovoj užoj okolini zabeleženo je više od 230 vrsta ptica, što je ukupno dve trećine vrsta ptica registrovanih na teritoriji Srbije. Na području parka se nalazi i kućica u kojoj borave članovi Društva za posmatranje i zaštitu ptica Republike Srbije, na čelu sa Milanom Ružićem.

2024 © - Vesti online