Nedelja 06.12.2015.
02:30
fokus.ba

Žene, nije vam dobro kad nemate seks

pixabay.com
Seks nije samo telesno zadovoljstvo, na mnogo načina povoljno deluje na naš organizam

Teskoba i anksioznost

Teskoba je najčešća posledica nedostatka seksa, zbog smanjenog lučenja hormona oksitocina, koji se otpušta tokom seksa. Naučno je dokazano da seks pomaže kod oslobađanja od stresa. Tokom odnosa, mozak oslobađa hemikalije koje omogućavaju pozitivne emocije i opuštaju vas - poput endorfina i oksitocina. Kada ove stvari nedostaju, naročito ako ste navikli na njih, ima smisla da dođe i do drastične promene raspoloženja.

Depresija

Kako se produžava vreme apstinencije, žene postaju i sve depresivnije.

Nezadovoljstvo

Laž je da žene mogu da izdrže mnogo duže nego muškarci bez seksa. Što je manje seksa, to je sve više nezadovoljstva u životu. Jedno istraživanje je pokazalo da čak 60 odsto žena smatra kako je veza s partnerom, koji nema jednak libido, osuđena na propast. Nedostatak seksa u vezi negativno utiče na samopouzdanje. Pored toga, nestaje osećaj bliskosti i žena se oseća sve usamljenije.

Pad imuniteta

Seksom i poljupcima razmenjuju se bakterije, a manjak seksa, znači i manje izlaganje bakterijama. Što manje imate seks, vaš imunitet će biti slabiji. Redovnim seksom u organizmu se proizvode antitela koja mogu da podižu imunitet u borbi protiv virusa. Bez seksa žene postaju osetljivije na prehladu i grip.

2024 © - Vesti online