Utorak 18.05.2010.
13:39
Tanjug

BMW povećava prodaju na 1,3 miliona vozila

BMW, proizvođač robnih marki "Mini" i "Rols-Rojs", predviđa "značajnije" povećanje zarade u ovoj godini, bez obzira na finansijsku krizu u jednom broju članica Evropske unije, prenele su agencije.

Izvršni direktor BMW-a Norbert Rajthofer izjavio je danas na sednici akcionara u Minhenu, da je odeljenje za izradu automobila prošle godine poslovalo sa gubitkom, ali da se u 2010. može očekivati poslovanje sa profitom, zahvaljujući novim modelima. BMW je obnovljenu petu seriju lansirao u Evropi u martu ove godine.

Ta nemačka automobilska industrija, koja je nadmašila "Dajmlerovu" filijalu "Mercedes-Benc" na mestu najvećeg proizvođača luksuznih kola 2005. godine, povećao je prodaju 27 odsto od 2000.

Srednjoročni cilj kompanije je da poveća zaradu od proizvodnje automobila, pre isplate kamata i poreza, za najmanje osam procenata do 2012. godine.

"Još ima dosta rizika koji bi mogli produžiti kompletan oporavak," kazao je Rajthofer i istakao da finansijski problemi Grčke i uporna nastojanja Evropske unije da stabilizuje evro najbolje potvrđuju da globalna kriza još nije savladana.

2024 © - Vesti online