Subota 05.12.2015.
06:44
I. K. - Vesti

Islamska država napala Al Kaidu

Reuters
Do poslednje kapi nafte: Džihadisti mobilišu i decu

U slučaju da Islamska država uspe da sve te grupe potisne i zauzme grad Azaz, može da nastavi nesmetano šverc nafte i oružja preko navodno zatvorene turske granice.

Na raznolike terorističke bande u toj oblasti sa zapada Sirije su napadali gotovo opkoljeni Kurdi, stari neprijatelji Turaka. Međutim, oni su sklopili primirje sa Džebhat an nusrom, koja je to zatražila u strahu da će ceo front da im se raspadne pod udarima sa dve strane.

Islamska država uspela je da prodre dva do četiri kilometra u teritoriju islamističkih konkurenata. Posao im olakšava Turska koja artiljerijom blokira Kurde na suprotnoj strani, istoku, i sprečava ih da pređu Eufrat i napadnu Islamsku državu s leđa. Istočno od Eufrata je velika kurdska oblast, čije se snage uspešno bore protiv terorista. Ruska vojska saopštila je da je iz aviona izbacila Kurdima pet tona oružja i municije i da je teret pao gde je planirano.

Ofanziva kod Alepa

Snage Sirije, iranske revolucionarne garde i Hezbolaha, uz podršku ruskog vazduhoplovstva, povratili su inicijativu na frontu južno od Alepa i oslobodili nekoliko mesta koje su izgubili prethodnih dana.
Krajem novembra, objedinjene snage 16 terorističkih organizacija pojačane su oružjem, dobrovoljcima i najamnicima iz Turske. Ruski generalštab tvrdi da ih je došlo oko 2.000. Oni su prodrli do dva kilometra, najviše kroz iranske položaje zahvaljujući američkim protivtenkovskim raketama TOV, ali njihovi napadi prestali su već posle nekoliko dana.
 

Istovremeno, stotinak kilometara južnije Ahrar aš šam i Džebhat an nusra u dolini Al Gab napali su s boka su sirijsku vojsku koja nastupa kroz planinsku oblast ka turskoj granici. Teroristi su naleteli na artiljerijski talas koji ih je iskasapio i pod udarima ruskih aviona povukli su se na početne pozicije duž puta. Armija ih je pratila i već ujutro zauzela selo Al Zijara, čime je prekinula taj put. Na video-snimcima terorista vidi se da su u borbu poveli i decu od 14 do 18 godina.

2024 © - Vesti online