Subota 05.12.2015.
08:31
N. Jokić - Vesti

Grčka - žrtveni jarac EU

Čamac plovi Egejskim morem: Izbeglice stižu na grčka ostrva

Postaje sve izvesnije da EU pokušava Grčkoj da nametne ulogu "žrtvenog jarca" koji bi bio kriv za propast Šengena i nesposobnost vlada EU da kontrolišu izbegličku krizu kojom su počeli pažljivije da se bave tek krajem avgusta, po povratku sa godišnjih odmora.

Povodom odbijanja grčko-turskih patrola duž granice u Egejskom moru, neverovatno je da Unija zanemaruje to da Turska nikada zvanično nije priznala tu graničnu liniju, ostajući pri svojim teritorijalnim pretenzijama na neka grčka ostrva. Turska uz to redovno povređuje grčki vazdušni prostor. I na kraju, Turska nije ni članica Šengenskog ugovora, ni EU.

Uprkos svemu tome, EU na čelu sa nemačkom kancelarkom, poverila je baš Turskoj da čuva njene granice, dajući joj tri milijarde evra, otvarajući sa njom pregovaračka poglavlja o prijemu u Uniju očekujući zauzvrat da će Anakara zatvoriti branu i blokirati sirijske izbeglice na svojoj teritoriji.

Ankari sto puta više

Najveći deo od preko 800.000 migranata prošao je upravo kroz Grčku. Pri tom, ova zemlja je pod pritiskom istih onih poverilaca iz EU koji je sada kritikuju morala da otpusti trećinu državnih službenika. EU joj je za 750.000 izbeglica dala 30 miliona evra, što ni iz daleka ne može da pokrije troškove. Turska je, za tri puta više izbeglica, dobila sto puta više novca - čak 3 milijarde evra.

Atina ima razloga za brigu tim pre što pri otvaranju poglavlja, od Turske nije traženo da prizna granicu sa Grčkom.

Prigovor oko odbijanja misije agencije Fronteks takođe ima drugu stranu jer je reč o misiji na grčko-makedonskoj granici. Problem sa nagomilavanjem izbeglica na tom prostoru, sa grčkog stanovišta prouzrokovan je suspenzijom Šengenskog ugovora i zatvaranjem mađarske, austrijske, nemačke i drugih granica. Nije jasno na osnovu čega su ove zemlje očekivale da slaba i osiromašena Grčka može sama da zaustavi stotine hiljada izbeglica. Sada za svoje katastrofalne procene i višegodišnje okretanje glave od izbegličke krize - evropski lideri krive Atinu.

Šengen "klinički" mrtav

Na jučerašnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa EU bilo je jasno da je Šengenski ugovor "klinički mrtav" zbog izbegličke krize kojoj niko ne nazire ishod i koja je pre svega vezana za rat u Siriji.

2024 © - Vesti online