Petak 04.12.2015.
20:16
Tanjug

Vilders: Turci, niste dobrodošli!

hpdetijd.nl
Neće muslimane u Evropi

Vilders, koji je žestoki protivnik islama, u javnosti se ističe i dobija na popularnosti svojim pozivima na zatvaranje nacionalnih granica pred talasom migranata, mahom muslimana, koji u stotinama hiljada stižu u Evropu, prenosi Rojters.

Turska se obavezala na samitu održanom sa liderima EU u nedelju da će pomoći zaustavljanje talasa izbeglica u zamenu za novčanu pomoć, ublažavanje restrikcija viznog režima za Turke koji posećuju Evropu i za obnovljene pregovore o prijemu Turske u EU.

Vilders je na u petak objavljenom videu na engleskom jeziku poručio Turcima da ih njihova vlada zavarava da poveruju da će jednog dana postati članica EU, ali da na to mogu da zaborave.

- Vi niste Evropljani i nikada nećete biti. Islamska država kao što je Turska ne pripada Evropi. Mi ne želimo više već manje islama. Prema tome, Turci držite se podalje od nas, ovde niste dobrodošli - poručio je Vilders.

Holandski premijer Mark Rute odmah je osudio video. 

- Mi imamo slobodu govora, ali ovakva izjava, u kojoj su čitava jedna zemlja i narod duboko uvređeni, potpuno je neprihvatljiva i ne doprinosi apsolutno rešenju problema - kazao je Rute.

2024 © - Vesti online