Četvrtak 03.12.2015.
22:31
Tanjug, Srna

EU sve više "puca po šavovima"

Tanjug/AP
Nigde svetla na vidiku

- Evropa je osnovana kao zajednica vezana zajedničkom solidarnošću. Države članice su se složile da rade blisko i zajedno, jer su znale da smo zajedno jači. Sada doživljavamo urušavanje solidarnosti - prvo delova društava, a onda i celih vlada. Istovremeno, imamo dva velika nova izazova: migracije i terorizam. Zatim, Velika Britanija razmišlja o napuštanju EU. To bi trebalo da bude dovoljan opis - rekao je Šulc u intervjuu za nemački "Špigel".

Prema njegovim rečima, Evropa je usred teškog, ideološkog sukoba koji se vodi širom kontinenta. 

- Na jednoj strani su oni koji kažu da se globalni izazovi, kao što su migracije i terorizam ne mogu rešiti nacionalnim parohijalizmom. Na drugoj strani su oni koji bi želeli da vide renesansu nacionalne države - kaže Šulc.

Na pitanje lista da prokomentariše manjak solidarnosti među istočnoevropskim članicama EU, Šulc kaže da je tu u pitanju "dramatična situacija". 

- U ovom trenutku, to zvuči ovako: Mi smo se obavezali da vodimo zajednicku politiku, ali onda nacionalne vlade kažu: Mi se ne obavezujemo da...To je dramaticna situacija, jer je solidarnost osnovni princip koji se ne može shvatiti dobrovoljno. Ako imamo pravila kojih se niko ne pridržava, onda će se zajednica razdvojiti - dodaje on.

I Danci sve dalje od EU

Danci su na referendumu odbacili usvajanje određenih regulativa EU kojim bi bili dalje integrisani u evropski blok. Rezultati izlaznih anketa govore da je 52,8 odsto Danaca glasalo protiv predloga za ostanak u Evropolu i usvajanja dodatnih zakona EU. Danska, Britanija i Irska su početkom devedesetih godina prošlog veka dobili razne ustupke od EU, uključujući i izuzeće od regulativa o pravosuđu i unutrašnjim poslovima EU. Ukoliko Danska ne bude glasala za bliže odnose u EU, ostaće bez članstva u Evropolu.

Šulc je još istakao da Turska daje ogroman doprinos u izbegličkom pitanju, ali i da ne može da nastavi sama sve da plaća.

- Zato sa Turskom moramo da razgovaramo o novcu - kaže Martin Šulc i dodaje da nedavni dogovor da će Turska dobiti milijarde od EU, a zauzvrat  zatvoriti svoje zapadne granice, "nije dogovor, već neophodnost koja koristi i Turskoj, Evropi i, pre svega, izbeglicama". 

- Izbeglice nas koštaju previše kada dođu. Ako se poboljšaju uslovi života u Turskoj, mi stvaramo podsticaj da oni ostanu tamo i da ne daju svoje sudbine u ruke krijumčara - kzao je Šulc.

2024 © - Vesti online