Petak 04.12.2015.
06:51
Đ. Barović - Vesti

Bosna kolevka Islamske države

Medija Centar Beograd
Galijašević: ID ima prave male baze u BiH

U studiji "Nekažnjeni zločini Islamske države i Al Kaide u BiH", Galijašević ovu tezu potkrepljuje tvrdnjom da Islamska država po svim svojim karakteristikama već uveliko postoji na teritoriji Bosne.

- U celoj Evropi ne postoji država, osim BiH, koja toleriše male halifate, islamske državice i vanustavni život u tim naseljima. Ta ekstremistička naselja su u stvari baze - klasične vojne baze i male Islamske države. Te baze se nalaze sa obe strane entitetske granice, na "linijama razgraničenja" i funkcionišu po strogim islamskim pravilima. Neka od njih su: Gornja Maoča između Srebrenika i Tuzle, Gornja Dubnica kod Kalesije, Bosanska Bojna kod Bužima, Donja Bočinja između Maglaja i Zavidovića, te Ošve između Maglaja i Tešnja. Tu su i delovi naselja Kamenica kod Teslića, Sjenina Rijeka između Modriče i Doboja, Mehurići kod Travnika, Kamenica kod Teslića, Šerići Zenica, Podbriježje i Željezno Polje kod Zenice - ističe Galijašević.

On dodaje i da prema operativnim bezbednosnim podacima na tlu Bosne "ekstremistička hobotnica" raspolaže sa više od 5.000 radikalnih islamista.

- Iako su ova lica poznata bezbednosnim agencijama u BiH, oni su zaštićeni u svakom smislu, zbog čega su stvorili najveći islamistički pokret u Evropi, sa više do 100.000 pripadnika, poznat pod imenom Vehabijski pokret. Tačno je da nisu svi pripadnici tog pokreta teroristi, ali svi poznati teroristi dolaze isključivo iz tog pokreta. Oni su potpuno nesmetano osnivali preduzeća i nevladine organizacije, najpre kupovali kuće i zgrade, a posle i cela naselja kako bi tamo nastanili fanatizovanu armiju svojih sledbenika - navodi Galijašević.

Odsecanja glava

- Ritualna klanja su faktički nastala u Tešnju, pod pokroviteljstvom tadašnjeg šefa policije Šemsudina Mehmedovića. Ali, tek su na Vozućkom to jest Ozrenskom ratištu 1995. godine, pod kišobranom nekadašnjeg načelnika CSB Zenica, a danas predsednika Zastupničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića, ovi zločini su bili pravilo, bili masovni kako nikada i nigde nisu. Kada Islamska država danas šokira javnost ritualnim klanjima svi ti zločini i dalje nisu ni blizu masovnih ubijanja koje je odred El Mudžahedin počinio od 11. septembra do 14. decembra 1995. godine - ističe Galijašević.

Ovaj stručnjak ističe da je u Haškom tribunalu, u dva predmeta, do detalja razjašnjena uloga radikalnog islamizma u Bosni, te da su sva dokumenta prosleđena Sudu u BiH kako bi procesuirao odgovorne za ratne zločine tokom rata, ali da se do sada nije ništa učinilo.

- Po nalogu Haškog tribunala, svi predmeti su dostavljeni pod "Kategorija A", znači prioritete u radu Suda BiH. Haški tužilac je u više navrata intervenisao kako bi se započeli, ali do realizacije nikada nije došlo - ističe Galijašević.

Procesi u "fioci"

Prema tvrdnji Galijaševića, u skladu sa utvrđenim činjenicama, a po nalogu Haškog tribunala trebali su se nastaviti krivični procesi ne samo protiv mudžahedina koji su ostali u Bosni, već i njihovih naredbodavaca generala Sakiba Mahmuljina, komandanta Trećeg korpusa Armije BiH, Šefika Džaferovića, načelnika Centra službi bezbednosti Zenica, Šemsudina Mehmedovića, načelnika policije u Tešnju.

2024 © - Vesti online