Petak 04.12.2015.
04:12
D. Dekić - Vesti

Dinkićevu maglu nasledio Čadež?

Tanjug
Ekonomska saradnja sa Kosovom: Marko Čadež i Safet Grdžaliju

Mada su njihovi rezultati u uspostavljanju privrednih veza gotovo nikakvi, a petogodišnji saldo slatkog života u inostranstvu oko pet miliona evra, država ne odustaje od ekonomske diplomatije i reorganizaciju te mreže poverava Privrednoj komori Srbije.

Ekonomsku diplomatsku ekipu je osmislio pre pet godina Mlađan Dinkić koji je u okruženje i svet poslao 27 novoustanovljenih ambasadora ekonomije. Još tada se govorilo da je reč o promašenom projektu i pukom uhlebljenju partijskih kadrova, a da kriterijuma u izboru nije bilo, dovoljno su govorile činjenice.

Tako se, na primer, u Budimpešti obrela predstavnica Srbije s odličnim znanjem slovenačkog jezika, u Ljubljani njena koleginica koja govori grčki. U Bratislavu je otišla profesorka engleskog, u Rim inženjer rudarstva, a po investicije u Crnu Goru tek svršeni magistar Karićevog univerziteta bez radnog iskustva.

Racionalizaciju tih kadrova najavio je ministar trgovine Rasim Ljajić po dolasku u taj resor 2012. jer, kako je rekao, siromašnoj Srbiji nisu potrebni veliki troškovi. Obećanje je ispunio i na polovini mandata povukao ekonomske diplomate iz bivših jugo-republika i regiona. Ostalo ih je devet čiji mandat traje do kraja ove godine.

Ostaje nejasno zašto se ne odustaje od ekonomske diplomatije kada su stručnjaci ukazivali na stalno gomilanje predstavnika u inostrantvu. Kao najveći problem ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević ističe da se od građana i privrede uzima previše novca, a država neefikasno radi.

- Siromašna smo zemlja da bismo rasipali na ekonomske, turističke i druge predstavnike, a da nam diplomatska mreža u svetu koja treba da se bori i za naš ekonomski interes ne služi svrsi. Vlastima bi pametnije bilo da umesto ekonomskih diplomata razmisle o popravci ekonomskog ambijenta i menjanju zakonodastvo radi privlačenja stranih investitora - kaže Kovačević za "Vesti".

Partija iznad struke

- Ne valja što se kadrovanje prema partijskoj liniji nastavlja. Potrebni su nam odlični profesionalci, a ne diplomate koje odlaze u inostranstvo jer su dobile neku vrstu političke nagrade. Kao zemlja smo propali jer su nam bili prekinuti odnosi sa svetom u smislu novih tehnologija i komunikacija. Ti kanali se moraju ponovo uspostaviti - kaže Milan Kovačević.

Po uzoru na Beč

Privredna komora Srbije je saopštila da će ubrazati aktivnosti na pripremi novog modela ekonomske diplomatije koji će se primenjivati od juna 2016, a biće formiran i Nacionalni savet za razvoj trgovine. Do predsednika Komore Marka Čadeža juče nismo uspeli da dođemo. On se ranije zalagao za novi model predstavljanja privrede po uzoru na Austriju. U toj zemlji od zarađenih 10 evra, šest dolazi od izvoza, a jedan evro uložen u promociju privrede u inostranstvu donosi 55 evra od izvoza.


 

2024 © - Vesti online