Petak 04.12.2015.
02:00
J. Arsenović - Vesti

U Beogradu objavljen rat terorizmu

Reuters
Isti cilj, različite metode: Učesnici skupa Oebsa u Beogradu podržali borbu protiv ID

Na početku 22. zasedanja Saveta, visokim gostima se obratio i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, upozoravajućim rečima da je Balkan i dalje "bure baruta kome je potrebna jedna iskra da ponovo eksplodira".

- Moram da iskažem ličnu bojazan i iskreni strah od mogućnosti urušavanja stabilnosti na Balkanu. Srbija je čvrsta i stabilna zemlja, ali dovoljno je nekoliko kriznih situacija u regionu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Prištini da se ceo region ponovo upali - upozorio je premijer u pozdravnom govoru.

Kako je rekao, on ovo upozorenje upućuje onima koji ne razumeju koliko je važna stabilnost na Balkanu.

- Sa usijanim glavama u Srbiji mi ćemo znati da se izborimo - poručio je Vučić.

I posle Tita - Tito

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić postarao se da Josip Broz Tito bude prisutan i na ovom ministarskom samitu Oebsa i to preko velikog panoa sa fotografijom bivšeg doživotnog predsednika SFRJ. Pano je okrenut ka ulazu Arene, tako da ko god uđe prvo ugleda bivšeg vođu jugoslovenskih naroda i jednog od osnivača Konferencije za bezbednost i saradnju u Evropi (Kebs), koja je kasnije preimenovana u Oebs.
- Nama je veoma važna ta 1975. godina, kada je u Helsinkiju nastao tadašnji Kebs, a današnji Oebs, i to uz veliku ulogu Jugoslavije. Imamo fotografije kako Tito potpisuje te važne dokumente i to pokazujemo - objasnio je svoje motive Dačić.

Pažnju učesnika i mnogobrojnih novinarskih ekipa iz regiona i sveta posebno su privukla izlaganja američkog državnog sekretara Džon Kerija, ruskog ministra Sergeja Lavrova i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Svo troje smatraju da je potrebna zajednička borba protiv terorizma, ali za razliku od Lavrova, diplomate sa Zapada tvrde da je za rešenje pretnje koju predstavlja Islamska država potrebna smena predsednika Sirije Bašara el Asada.

Keri je istakao da se Islamska država mora poraziti i da o tome nema pregovora, ali i da se to ne može desiti samo vazdušnim udarima.

- Mislim da znamo da, ukoliko ne uspemo da nađemo neke kopnene snage koje su spremne da se uhvate u koštac sa Daešom, ovu bitku nećemo dobiti samo napadima iz vazduha - rekao je Keri, upotrebljavajući ponovo uvredljiv izraz za Islamsku državu.

Naime "Daesh" je akronim arapske fraze koja u prevodu znači: "zgromiti nešto pod stopalom", i ima konotaciju nečeg monstruoznog.

Državni sekretar SAD je pozdravio uključenje Velike Britanije u oružanu borbu protiv Islamske države u Siriji, a poručio je i da bi udruženi sa Rusijom, za par meseci uspeli da reše sve, samo ako bi se postigao politički dogovor.

Mogerini je istakla da su "nelegalna aneksija" Krima i situacija na istoku Ukrajine doveli u pitanje osnovna načela Oebsa. I ona, kao i Keri, su se založili za izbore na istoku Ukrajine po ukrajinskom zakonu i uz posmatrače Oebsa.

Ruski ministar Lavrov zatražio je u Beogradu jedinstvo u borbi protiv terorizma, a borbu sveta protiv terorizma uporedio sa nekadašnjom borbom protiv nacista.

- To je danas glavni prioritet i sve ostalo mora biti podređeno tome. To je kao i nekadašnja borba protiv nacista. Nećemo dozvoliti da teroristi imaju koristi od nelegalne trgovine raznim stvarima, ali ne možemo biti uspešni ako nam drugi podmeću klipove pod noge, kao što nam se desilo u vazdušnom napadu na Siriju - rekao je on.

Ruski i turski ministar na marginama

Samit je bio i prilika da se prvi put posle prošlonedeljnog incidenta, kada su turske snage oborile ruski borbeni avion, sastanu zvaničnici dve zemlje. Ruska agencija RIA je javila da će sešefovi ruske i srpske diplomatije Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu sastati na marginama skupa u Beogradu. Lavrov je po dolasku u srpsku prestonicu u sredu uveče, nakon sastanka sa srpskim kolegom Dačićem, rekao da je spreman za taj susret.
- Želimo da razjasnimo turski stav, pošto oni insistiraju na tom sastanku i da čujemo šta Turci žele da kažu, pored onoga što su rekli javno. Biće tužno ako ne bude ništa novo - rekao je Lavrov.

Lavrov, koji je juče imao i odvojeni sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u svom govoru se osvrnuo i na bombardovanje SRJ 1999.

- Bombardovanje NATO protiv SRJ bilo je otvaranje Pandorine kutije koja se prelila i na rešavanje pitanje Kosova. Uprkos svim vrednostima koje Oebs zastupa mislim da je bezbednost slabo vidljiva. Kao rezultat toga pojavljuju se brojne kontradiktornosti, a to ne doprinosi rešavanju problema u Ukrajini - istakao je ruski šef diplomatije.

Nemačka predsedava dogodine

Na ministarskom savetu Oebsa u Beogradu, šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je rekao da je zbog krhkosti evropske bezbednosti i stabilnosti potreban snažniji Oebs, obnavljanje dijaloga i uspostavljanje poverenja bezbednosti, što će biti lajtmotiv nemačkog predsedavanja tom organizacijom iduće godine.
- Ne znamo gde ćemo biti za godinu dana. Nove oluje su u svakom trenutku moguće - poručio je šef nemačke diplomatije.

2024 © - Vesti online