Četvrtak 03.12.2015.
15:23
B92

Šengen na ivici zbog Grčke. EU zatvara granice?

Reuters
Tokom izegličke krize uvideli "ozbiljne manjkavosti" na grčkoj granici (Foto: Arhiva)

Kako piše list, mogućnost aktiviranja "člana 26" iz 20 godina starog sporazuma o slobodnom kretanju unutar EU predlaže se u pripremnom dokumentu za sastanak ministara unutrašnjih poslova.

- To znači da bi privremene kontrole granica, uvedene ovog leta, između zemalja kao što su Nemačka i Austrija, postale dugotrajna mera, koja bi okrnjila slobodnu zonu kretanja - navodi FT. 

Dokument pod nazivom "Integritet Šengenske zone" izradio je Luksemburg, kao predsedavajuća članica EU, dospeo je u javnost, a njegov sadržaj analizirao je profesor evropskog prava sa Univerziteta u Eseksu Stiv Pirs. 

- Ranije je objavljeno da je u pitanju plan za suspenziju Šengena samo u Grčkoj, ali način na koji je izrađen ovaj dokument i formulacije koje se koriste upućuju na to da je u pitanju mnogo šira namera - nešto što bi moglo da se primeni na celu zonu - piše Pirs na svom blogu. 

U četvrtom odeljku dokumenta objašnjava se na koji način bi trebalo odgovarati na "značajne manjkavosti u kontroli spoljnih granica" i navodi se da bi u skladu sa tim trebalo razmotriti aktiviranje člana 26, odnosno čvršće kontrole u unutrašnjim granicama EU. 

- ...ako vanredne okolnosti predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost u zoni bez graničnih kontrola, period ponovnog uvođenja kontrola unutrašnjih granica može biti produžen na maksimalno dve godine - navodi se. 


Iako nema direktnog poziva za suspenziju celog sporazuma, o čemu se govorilo prošle jeseni, dokumentom se otvara prostor za brzo zatvaranje celih granica ili njihovih delova unutar same EU. 

Kako ističe FT, EU je ranije upozoravala Grčku na odgovornost za postojeću krizu i apelovala da bolje reaguje ili potraži pomoć spolja, da ne bi sama bila suspendovana iz šengenskog sporazuma. 

- Papir iz Luksemburga, neočekivano, ide mnogo dalje. Ne preti se samo Grčkoj suspenzijom i ponovnim uspostavljanjem granica, već širenjem takve preporuke na veći broj članica - piše list. 

Prema postojećoj regulativi Nemačka, Austrija, Francuska i Švedska bi uskoro mogle da dodatno pojačaju već uvedene granične kontrole, a aktiviranjem ovog predloga bi proces suspenzije u pojedinim zemljama mogao da bude mnogo brži nego dosad.

2024 © - Vesti online