Utorak 18.05.2010.
08:42
Tanjug

Torpedo Severne Koreje potopio južnokorejski brod?

"Posle poređenja analiza uzoraka eksploziva uzetih sa olupine broda i severnokorejskog torpeda, imamo dovoljno dokaza da zaključimo da je 'Čeonan' napadnut torpedom", prenela je reči južnokorejskog zvaničnika agencija Jonhap.

Tip torpeda za koji se sumnja da je potopio južnokorejski brod


Južna Koreja je prilikom poređenja uzoraka koristila zalutali severnokorejski torpedo koji je pronađen pre sedam godina. Pokazalo se da oba projektila imaju isti sastav.

Ovo otkriće predstavlja korak napred u istrazi Južne Koreje o uzrocima eksplozije i potonuća patrolnog broda "Čeonan" 26. marta, u kojoj je poginulo 46 mornara. Nesreća se dogodila u Južnom moru, u blizini granice dve Koreje.


Ukoliko umešanost Pjongjanga u potapanje broda bude dokazana, južnokorejske vlasti slučaj bi mogle da iznesu pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i da zahtevaju uvođenje novih sankcija toj zemlji.


Prema rečima južnokorejskog zvaničnika, snage njegove zemlje i SAD će u drugoj polovini godine u Žutom moru izvesti niz vojnih vežbi kojima će pokušati da preduprede neprijateljske podmorničke aktivnosti, o čemu su u telefonskom razgovoru rano jutros razgovarali predsednici SAD i Južne Koreje Baraka Obama i Li Mjung-bak.


Li i Obama su u razgovoru istakli značaj spremnosti da se "rezultati istrage slede gde god da oni vode", kaže se u saopštenju Bele kuće.


Dve Koreje su još u tehničkom ratu, s obzirom da je Korejski rat (1950-1953) okončan primirjem, ali mirovni sporazum nikada nije potpisan.

2024 © - Vesti online