Četvrtak 03.12.2015.
11:53
Vestionline, Tanjug

Hrvatska sramota: Nisu konstituisali Sabor

Tanjug
HDZ i SDP nisu uspeli da se dogovore

Sednica je prekinuta nakon 20 minuta, javili su hrvatski mediji.

U saborsku proceduru upućen je samo jedan predlog za imenovanje predsednika Sabora - 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije "Hrvatska raste" predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnik Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjak, ali protiv tog predloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Uoči sednice aktuelni premijer i lider SDP-a Zoran Milanović je rekao da misli da je u redu da predsednik Sabora dolazi iz redova Mosta, treće po značaju političke oopcije koja značajno utiče na formiranje nove vlade.

- Mi smo to prihvatili ali HDZ neće, a oni kao i obično zavlače. To je jasno svakom detetu. Bitno je da zemlja ima Sabor pa neka vlada i tehnička vlada - rekao je Milanović novinarima i dodao:

- Jasno je da mi igramo po jasnim pravilaima, a HDZ je seoski kockar. Zavučeni su u mišju rupu.

Upitan šta misli da li će biti raspisani novi izbori Milanović je rekao da Hrvatska može i četiri godine da funkconiše s manjinskom vladom, ali da to, kako je rekao, nije dobro.

- Kad se Sabor konstituiše treba imenovati mandatara - rekao je Milanović i objasnio da nove izbore ne može da raspiše predsednica Kolinda Grabar Kitarović jer nema ovlašćenja za to.
   

2024 © - Vesti online