Sreda 02.12.2015.
19:27
Tanjug

"Vučić vodi Srbiju pravo ka EU, sve čestitke za to"

Tanjug
Posle kratkog obraćanja novinarima, sastanak iza zatvorenih vrata: Džon Keri i Aleksandar Vučić

- Čestitam vam jer vodite Srbiju na veoma važnom putu ka EU. Krećete se što je brže moguće ka EU, što mi potpuno podržavamo a što će biti dobro i za ekonomiju zemlje, građane i za ostvarivanje prosperiteta - rekao je Keri na početku sastanka sa srpskim premijerom u vili "Bokeljka".

On je podsetio da je sa Vučićem nedavno u Vašingtonu razgovarao o svojoj poseti Srbiji.

- Razgovarali smo o izborima koje Srbija čini da bi unapredila ekonomsku sliku i privukla strane direktne investicije i približila se svetskoj ekonomiji, u čemu učešće može da uzme i srpski narod, koji je i talentovan i vredan - precizirao je Keri.

Keri je dodoao da će sa Vučićem razgovarati o načinima kako da dve zemlje sarađuju, kao partneri. On je izrazio poštovanje za inicijativu premijera Vučića za dijalog sa Prištinom.

- Izražavam poštovanje premijeru za inicijativu da uđe u dijalog sa kosovskom vladom, da ostavi prošlost u prošlosti i da proba da nađe budućnost, koja će biti bolja, lepša i prosperitertnija za sve ljude koji tamo žive - rekao je Keri.

On je rekao da SAD dele interes sa svim zemljama regiona kad je reč o zajedničkom odgovoru na izazov nasilnog ekstemizma koji pogađa Evropu, Bliski istok i druge delove sveta.

- Imamo obavezu i odgovornost da radimo na suprotstavljanju toj pošasti, da nađemo načina da sarađujemo i da se borimo za stabilnost i za mirnu demokratsku budućnost regiona - zaključio je Keri.

- Veoma sam srećan što sam ovde. Radujem se našim razgovorima o bilateralnim odnosima - rekao je američki državni sekretar i dodao da se u Beogradu oseća kao kod kuće.

Premijer se zahvalio na podršci Sjedinjenih Država evropskom putu Srbije. Vučić je istakao da je Srbija počastvovana što se ovako važan skup održava u Beogradu.

- Zahvalni smo američkoj podršci Srbiji na evropskom putu i zahvalni smo na sve boljim bilateralnim odnosima koje gradimo - rekao je premijer.

On je poručio da Srbija pokušava da očuva stabilnost, bezbednost i ekonomski napredak u zemlji, ali i u regionu.

- Smatramo to jednim od najvažnijih uslova za razvoj svih zemalja ovog dela Evrope - rekao je premijer Vučić.

2022 © - Vesti online