Četvrtak 03.12.2015.
06:12
I. K. - Vesti

Bekstvo u turski zagrljaj

Seoba u Islamsku državu: Teroristi napustili zavičaj

Svi deportovani odlučili su da odu u oblasti na granici s Turskom gde su najjača uporišta Islamske države i Džebhat al Nusre, sirijske filijale Al Kaide.

- Teroristi će biti odvezeni autobusima Crvenog polumeseca zajedno sa porodica u delove provincije Hama i Idleb koje kontroliše Islamska država. Reč je o grupi od oko 2.500 terorista - rekao je guverner Homsa Talal al Barazi.

Islamisti su prinuđeni da odu iz grada pošto posle nekoliko godina nisu uspeli da ga zauzmu i ostali su opkoljeni u jednom kvartu. Deo njih ne namerava da se evakuiše i nastavi borbu na drugom mestu. Oni su odlučili da iskoriste program nacionalnog pomirenja, polože oružje i vrate se normalnom životu. U prethodna dva dana iz kvarta Al Vajer već je izašlo i predalo se njih 172.

To se sve češće dešava. U provinciji Dara predalo se oko 700 terorista koji nisu previše okrvavili ruke i oni su amnestirani. U provinciji Homs nekoliko stotina njih učinilo je isto u gradu Karajtajn.

Pojačanje i municija

Ruski general Mihail Mizincev saopštio je da je Turska samo tokom prošle sedmice prebacila u Siriju oko 2.000 terorista i 120 tona oružja i municije i 250 vozila.
- Prema našim obaveštajnim podacima, Turska snabdeva teroriste odavno. Zauzvrat kolone kamiona cisterni s naftom koju teroristi opljačkaju u Siriji i Iraku nesmetano odlaze u Tursku. Reč je o količini do 200.000 barela dnevno, koja se stalno uvećava - rekao je Mizincev.

Popuštaju i teroristi u Damasku, i to oni koje je zapad svrstao u takozvanu umerenu opoziciju. U nedelju je oko 150 terorista napustilo Kudsej, predgrađe Damaska. Deportovani su s porodicama u Idleb bez oružja. Armija je već zauzela Kudsej, ili tačnije ono što je ostalo od nekoliko stambenih blokova okruženih rovovima.

2024 © - Vesti online