Sreda 02.12.2015.
17:26
Tanjug

"Rusija i dalje podržava proruse i kontroliše dešavanja u Ukrajini"

Reuters
Ne očekuje potpuno sprovođenje sporazuma iz Minska: Filip Bridlav

Bridlav je rekao da Rusija nastavlja sa podrškom prorusima na tom području i da su plima i oseka kada je reč o sukobima, način na koji Rusija demonstrira svoju moć, preneo je Rojters.

- Rusija i dalje podržava svoje posrednike u istočnoj Ukrajini - kazao je Bridlav na konferenciji za novinare.

- Nije mnogo verovatno da ćemo dobiti sve što nam je potrebno iz Minska do kraja ove godine - naveo je američki general, misleći na sporazum od 12 tačaka sklopljen u beloruskoj prestonici u februaru.

Rusija demantuje da snabdeva proruske snage oružjem ili da su njeni vojnici angažovani u konfliku u istočnoj Ukrajini, u kome je od aprila 2014. poginulo više od 8.000 ljudi, navela je britanska agencija.

Bridlav, koji se nalazi i na čelu evropske komande vojske SAD, naglasio je da zapadni obaveštajni podaci sugerišu drugačije.

- Rusija u potpunosti kontroliše šta se dešava na liniji konflikta i oni će koristiti to u budućnosti - poručio je Bridlav.

- Mi smo videli u više navrata konvoje koji idu u Donbas, oni su svi bili označeni kao humanitarna podrška. Mi svi znamo da to nije tačno - dodao je Bridlav.

Posle relativno mirnog perioda, proruske snage i ukrajinska vojska ukazuju na kršenja prekida vatre, iz sporazuma iz Minska, kao i da se teška artiljerija, koja je trebalo da bude povučena, i dalje koristi.

2024 © - Vesti online