Četvrtak 03.12.2015.
05:30
Alo.rs

Zašto novu odeću treba oprati dva puta pre oblačenja

finatep.ae
U tek kupljenoj odeći se nalaze brojne hemikalije koje mogu našteti vašoj koži

To se odnosi i na posteljinu, peškire i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, a perivo je. Dermatolozi kažu da bi novu odeću pre nošenja bilo dobro oprati dva puta jer vrlo često sadrži formaldehid.

- Iako količina formaldehida ne bi smela da prelazi granice koje su zakonski propisane, na tržištu se ipak nalazi odeća u kojoj je ta granica premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke - kaže Nevenka Dokmanović, dermatolog, i objašnjava da ta hemikalija izaziva mnoge zdravstvene probleme, recimo pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljen imunitet, pa i rak, jer formaldehid je toksična supstanca.

Prošle godine je rađena analiza dečje odeće i obuće vrlo poznatih i skupih svetskih brendova. Uzeto je 27 uzoraka i poslato na analizu. U 16 uzoraka su pronađene opasne hemikalije, koje su otrovne i koje narušavaju hormonsku ravnotežu u telu i izazivaju zdravstvene probleme. Naša sagovornica kaže da, osim formaldehida, u odeći i ostalim tkaninama ima i drugih hemikalija koje se koriste tokom proizvodnje.

- Na novoj odeći, osim formaldehida, ima i mnoštvo bakterija. Zbog toga je obavezno pre nošenja oprati novu odeću, jer čisto sumnjam da bilo ko želi da njegova koža dođe u dodir sa tako nečim - savetuje Nevenka i napominje da se novi kaput ili bunda ne moraju prati pre prvog nošenja jer ti odevni predmeti ne dolaze u direktan dodir sa kožom.

2024 © - Vesti online