Sreda 02.12.2015.
22:51
Lj. Ivanović - Vesti

Vatreni ples budista

Šri Lanka, nekada Cejlon, ostrvo nadomak indijskog podkontinenta, zapljuskuju je vode Indijskog okeana, a njena istorija i kultura traju već 3.000 godina. Budizam je ovde nastao i ovde beleži najduže neprekinuto trajanje u Aziji o čemu svedoče mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici.

Razne relikvije ove religije čuvaju se i koriste u posebnim ceremonijama. Jedna od najpoznatijih je iznošenje svetog Budinog zuba iz hrama Dalada Maligava u Kendiju. Ceremoniju prati svečana procesija koja traje nekoliko dana i u kojoj učestvuje stotine slonova iz hramova, nacionalnih igrača, predvodnika i nosilaca znamenja.

Jedna od tradicija Šri Lanke je i vatreni ples. Kugle vezane na konopce se zapale i uz specijalno uvežbane pokrete igrača slika je noću živopisna. Gotovo da nema sela gde već decu ne uče ovom plesu.

Čaj i dragulji

Na ovom ostrvu dugo vremena je postojalo kraljevstvo Lanka, pominjano još u indijskom epu "Ramajana". Mirisne bašte, začinsko bilje i kvalitetno drago kamenje u izobilju, ribarske mreže u moru i začinjena ostrvska hrana, sve to odiše čistom egzotikom, a uz sve to na svakom koraku se spravlja nadaleko poznati cejlonski čaj. Uzgaja se, bere i pakuje (na mestu branja) spretnim rukama stanovnika. Čak milion ljudi u ovoj državi bavi se proizvodnjom čaja, a Šri Lanka je četvrta zemlja u svetu po njegovoj proizvodnji.

2024 © - Vesti online