Utorak 01.12.2015.
23:23
Tanjug

Srbi vole Rusiju, ali bi živeli na Zapadu

Reuters
Rusija je najveći prijatelj Srbije, ali nije najpoželjnija destinacija za život

Prema novembarskom istraživanju koje je predstavljeno, premijer najviše doprinosi i dobrim odnosima Srbije i Rusije, a za njim slede Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Nenad Popović.

Na pitanje ko je među domaćim političarima najbolji zastupnik evropskih ideja i vrednosti, 47 odsto ispitanika odgovorilo je da je to premijer Aleksandar Vučić, dok su građani predsedniku Nikoliću dali sedam odsto glasova.

Izmedu njih dvojice, od 21 do 24 odsto podrške uživaju Zorana Mihajlović i opozicioni lideri Boris Tadić i Bojan Pajtić.

Istraživanje je pokazalo i da građani Srbije kao najbližeg političkog prijatelja naše zemlje vide Rusiju, ali bi radije živeli i školovali decu u članicama EU i SAD, prema kojima gaje kritički, pa i antagonistički odnos.

Objašnjavajući rezultate redovnog mesečnog istraživanja agencije Faktor plus koje je sprovedeno na 1200 ispitanika, politički analiticar Dejan Vuk Stanković rekao je da građani opažaju Rusku Federaciju kao državu koja je u političkom smislu najbliža Srbiji i u najvećoj meri joj žele dobrobit.

- Ispitanici prema zemljama EU gaje priličnu skepsu, dok za SAD smatraju da imaju primarno negativan odnos prema našoj zemlji. Ali, veći broj građana bi živeo i radio u zapadnim državama, jer ih vidi kao mesto gde postoje veće mogućnosti za bolji život i posao - rekao je Dejan Vuk Stanković.

2024 © - Vesti online