Utorak 01.12.2015.
19:47
Tanjug

"Republika Srpska se nikad ne sme dovesti u pitanje"

Tanjug
Izostaje podrška Srbije Republici Srpskoj, smatraju u Dverima: Milorad Dodik i Aleksanar Vučić

Kako je navedeno, Ustavni sud BiH usvojio je predlog da 9. januar ne bude Dan Republike Srpske na zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića podnetog još 2010. godine.

- Zašto je bilo potrebno punih pet godina da Ustavni sud Bosne i Hercegovine donese ovu odluku? Dan kada je osnovana Republika Srpska, jeste dan kad se proslavlja ime RS, a to je 9. januar, što se ne može promeniti nekim drugim datumom, jer bi time RS odustala od svojih žrtava, od svoje prošlosti, a samim time i od svoje budućnosti - navodi se u saopštenju.

U Dverima smatraju da nema sumnje da se ovde radi o pokušaju destabilizacije BiH i Republike Srpske permanentnim pokušajima revizije Dejtonskog sporazuma od strane spoljnih i unutrašnjih faktora, pritiscima kojima je izložena RS zbog najavljenog referenduma, kao osnovnog demokratskog i ljudskog prava, čime, kako navode, neke zapadne sile pokušavaju da nanesu štetu RS.

- Republika Srpska je faktor stabilnosti BiH, a ne treba zaboraviti i obavezu Republike Srbije predviđenu Dejtonskim sporazumom, po kojem je Srbija garant očuvanja Republike Srpske, ali, na žalost, ovih dana od Vlade Republike Srbije izostaje konkretna podrška i pomoć po ovom delikatnom pitanju - stoji u saopštenju.

Dveri smatraju da je odluka Ustavnog suda još jedan udarac ispod pojasa u odnosima federacije BiH prema Republici Srpskoj i nastavak politike "zabadanja prsta u oko" drugoj strani.

Odlukom Ustavnog suda se destabilizuje RS i šalje loša poruka iz Federacije BiH, ali i svih onih koji u ime međunarodne zajednice donose odluke u Ustavnom sudu BiH i to zajedno sa bošnjačkim sudijama.

- Smatramo da bi bilo dobro za sve građane u BiH da se hitno završi diktatura stranaca u Ustavnom sudu BiH i u celoj državi BiH. Ustavni sud BiH odavno je dao sebi ingerencije koje mu ne pripadaju, počeo da transformiše ustavnu strukturu BiH i preuzima ulogu OHR, donoseći nametnute odluke - navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online