Utorak 01.12.2015.
18:45
rs.sputniknews.com

Crna Gora čeka pozivnicu za NATO, opozicija sprema odgovor

Tanjug
Vlast kako hoće, ali većina naroda nije za ulazak u NATO

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže za Sputnjik da će odluka NATO-a biti samo informacija kako 28 država NATO-a vidi Crnu Goru i kakav je njihov interes vezan za budući položaj Crne Gore.

On smatra da su države-članice NATO-a veoma zainteresovane da Crnu Goru uklope u taj savez, jer je po njima to jedini deo severnog Mediterana koji još uvek nije postao sastavni deo ovog ofanzivnog vojnog saveza.

S druge strane, situacija u Crnoj Gori je drugačija, jer većina građana ne želi da bude u NATO-u, već želi da Crna Gora bude neutralna, kaže Mandić.

- Nemamo potrebu da se svrstavamo u front protiv našeg tradicionalnog saveznika Rusije, koja je pomogla da Crna Gora bude neutralna i koja je 300 godina bila naš zaštitnik. Prosto, ne želimo da se u ovom vremenu Crna Gora, koja je bila 500 godina bila pod otomanskom okupacijom, danas svrstava na stranu Turske protiv Rusije - kaže Mandić.

On dodaje da građani Crne Gore traže da se eventualna odluka donese na poštenom referendumu koga bi pripremila prelazna vlada ili neka vlada u kojoj bi participirala sadašnja opozicija jer "mi imamo problem sa izbornim kleptomanima".

- Radovali bismo se ako ne dođe pozivnica, ali i ako dođe, to će biti samo stav jedne strane - kaže Mandić i dodaje da će stranke koje su protiv ulaska u NATO uraditi sve da mobilišu većinsku energiju kako bi ona bila pretočena u većinsku volju građana.

2020 © - Vesti online