Utorak 01.12.2015.
15:36
Tanjug

Počela ekshumacija srpskih žrtava "Oluje" na Baniji

Reuters/R. C.
U toku ekshumacija žrtava "Oluje"

Time se, kako je saopštila u utorak Komisija za nestala lica Vlade Srbije, nastavlja proces ekshumacija grobnica na Baniji u kojima su pokopane žrtve "Oluje".

Taj proces otpočeo je 2007. godine na groblju Sveti Nikola u Petrinji, gde su ekshumirani posmrtni ostaci 160 žrtava, a nastavljen ekshumacijama 64 posmrtna ostatka na groblju u Dvoru na Uni 2009. i na groblju u Uštici, gde su ekshumirani posmrtni ostaci četiri osobe.

Očekuje se da će taj proces na groblju u Selištu, na području Sisačko-moslavačke županije, trajati nekoliko radnih dana i od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Od ukupno ekshumiranih posmrtnih ostataka iz tog regiona, do sada su identifikovani i porodicama predati posmrtni ostaci 97 osoba.

Početku radova na lokaciji prisustvovao je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i ministar branitelja Hrvatske Predrag Marić, koji su istakli značaj ubrzanja rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela u regionu.

Oni su se saglasili da ekshumacija ima veliki humanitarni značaj, posebno za članove porodica nestalih lica, koji godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

2024 © - Vesti online