Utorak 01.12.2015.
21:11
J. L. Petković - Vesti

Stefan Dečanski okupio Srbe

Više od hiljadu vernika došlo je iz svih krajeva Srbije. Među njima i raseljeni sa KiM predvođeni članovima Udruženja Đakovčana koji su čitavu noć putovali kako bi jutrom prisustvovali svetoj arhijerejskoj liturgiji, a koju je i ove godine služio patrijarh Irinej sa episkopima Raško-prizrenske eparhije vladikom Teodosijem, zahumsko-hercegovačkim Grigorijem i timočkim Ilarionom, kao i episkopom Frankfurtske i svenemačke regije Sergijem.

Orden za arhimandrita Nektarija

Vladika Teodosije je odlikovao arhimandrita Nektarija iz Denverske mitropollije u Americi Ordenom Svetog Save drugog reda za humana dela prema srpskom narodu na Kosmetu i zalaganje za svedočenje istine o stradanju srpskih svetinja. Arhimandrit je rekao da ovaj orden pripada svima onima koji su pomagali Srbima na Kosovu.
 

U besedi pred okupljenim vernicima, patrijarh je posebno naglasio da srpski narod na KiM živi u teškim uslovima i poželeo povratak Srba na njihovu svetu zemlju "da čuvaju i sačuvaju ono što su primili od predaka".

- Znamo da žive u teškim prilikama. Gospod će im dati snagu da izdrže. Pozivam sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima, svojim hramovima, grobljima - poručio je patrijarh Irinej.

U svom obraćanju, osvrnuo se i na borbu u Unesku, okončanu odbijanjem te organizacije da u članstvo primi Kosovo. On je istakao da se vodila teška bitka za svetinje srpske "kako se one ne bi predale u ruke nekog drugog naroda", podsećajući da su ih podizali "moćni i slavni Nemanjići, moćna dinastija u Srbiji i čitavoj Evropi", te da se "danas njima ponosimo".

- Branili smo ih i branićemo ih svim ljudskim sredstvima, ali ako bude potrebno, branićemo ih i silom. Ovde je sveta svaka stopa zemlje zalivena krvlju i suzama mučeničkim, suzama izbegličkim. Kosovo je naša Palestina, naš Jerusalim - istakao je patrijarh.

Ove godine na slavu ovog srednjovekovnog zdanja došlo je više naroda nego prethodne.

- Mi dolazimo svake godine na manastirsku slavu jer time želimo da pokažemo da nismo odrekli svojih korena, da su ove svetinje naše i da želimo da se vratimo našim domovima - kaže Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice.

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, zahvalio se svim vernicima koji su prisustvovali ktitorskoj slavi, a posebno pridošlima iz inostranstva, pravoslavnim Amerikancima i Albancima.

- To pokazuje da nas Stefan Dečanski okuplja u miru, ljubavi i slozi.

Mali broj stranaca

Obeležavanju ktitorske slave prisustvovao je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić, kao i predstavnici Srba u kosovskim institucijama. Đurić je poručio da Albanci i Srbi na KiM imaju budućnost samo jedni uz druge i jedni sa drugima, i da bi trebalo da podrže one političare koji vode ka normalnim odnosima. Za razliku od prethodnih kada bi dolazili u većem broju, bilo tek nekoliko predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu, a ove godine poštovanje prema slavi manastira nisu iskazali ni predstavnici opštine Dečani.

2024 © - Vesti online