Ponedeljak 17.05.2010.
20:07
Tanjug

U hrvatskoj državnoj upravi - svaki peti šef

 Zabrinuta Jadranka Kosor traži reforme državne uprave
 

Pored ministarstava, postoji preko 90 agencija, zavoda i uprava u kojima radi impresivan broj zaposlenih, a svaki peti je na šefovskom mestu, rekla je ministarka i ponovila da se planira racionalizacija njihovog broja.


"Tu je i pitanje plata, koje su drugačije nego u ostatku državne uprave", rekla je Kosorova i dodala da za isti rad ne može neko imati viša primanja samo zato što je izdvojen iz ministarstava.


Ministarstvo uprave bi već za narednu sednicu vlade trebalo da predloži kriterijume po kojima bi se te agencije i zavodi ili spajali ili ubacili u određena ministarstva.


Kosorova je rekla i da ministarstvo radi dubinsku analizu, na osnovu koje će se odlučiti i o mogućem smanjivanju broja jedinica lokalne i regionalne samouprave.


Tražene podatke za tu analizu Ministarstvu je poslalo 75 odsto jedinica, rekla je Kosorova i pozvala ostale da to učine u najkraćem roku, jer će analiza biti osnov za raspravu o smanjenju broja jedinica, koja se neće raditi bez punog konsenzusa svih političkih stranaka.


Ministar uprave Davorin Mlakar najavio je da će ministarstvo do marta 2011. izraditi registar svih zaposlenih u javnoj upravi, kako bi mogla da se provede planirana racionalizacija.


Objašnjavajući zašto je za to potrebno tako mnogo vremena, Mlakar je rekao da je potrebno raspisati javni konkurs za kompjuterski program kojim bi se registar mogao osposobiti.

2024 © - Vesti online