Utorak 01.12.2015.
12:30
Vesti

Prokletstvo boginje Bastet

wikimedia.org/Rama
 

Početkom osamdesetih godina, ova tvrdnja je prilično uzdrmala naučne krugove, ali ne samo njih, jer, možda bi sve ostalo neopaženo, da se u čitavu ovu priču o staroegipatskoj boginji i njenom prokletstvu, nije umešao i bugarski državni vrh koji je, poznato je, za mnoga pitanja, redovno, konsultovao i čuvenu proročnicu Vangu.

Tako je i bugarska ministarka, Ljudmila Živkova, potražila od nje savet, a ova ju je prestrašila misterioznom pričom, rekavši da je sarkofag donet u Bugarsku pre više od hiljadu godina i da je zakopan duboko u zemlju kako bi ostao netaknut dok ne dođe vreme da se otkopa. Prava vrednost sarkofaga leži u njemu, gde se nalazi "istorija sveta" u kojoj je zapisano sve čak i dve hiljade godina pre, ali i dve hiljade godina posle nas.

Misteriozna boginja 

Boginja Bastet je bila ćerka boga sunca Amon Ra. Smatrana je boginjom pesme, muzike, plodnosti i radosti ali i mačaka, čijim je likom i prikazivana.

Vanga je, dalje, opisala i da sahranjena boginja kraj sebe, u sarkofagu, poseduje neprocenjivo zlato i drago kamenje ali i oružje. Osim toga, ostatke boginje Bastet niko ne sme da remeti, jer će ga sustići prokletstvo.

Kao što to obično biva, kaže ova priča, ljudska radoznalost i gramzivost su beskrajni. Baba Vangina upozorenja nisu urodila plodom, oformljena je tajna ekipa koja je organizovala tajni izlazak na pomenutu lokaciju. Ostalo je zabeleženo da je ekipa imala nesvakidašnje i prilično čudne doživljaje, a da je u pokušajima da otkopa mesto gde se, prema predanju, nalazi sarkofag, pronašla crni granit koji je poslat u tadašnju Nemačku.

Od svega toga do danas nije ostao nikakav trag, a najmisterioznije je to što je, po tvrdnjama upućenih, kompletna ekipa, koja je radila na ovom predmetu završila u zatvoru ili tragično i to zajedno sa bugarskom ministarkom Ljudmilom, koja je svoj život završila u četrdesetoj godini, od neutvrđene bolesti.



 

2024 © - Vesti online