Utorak 01.12.2015.
10:54
sputniknews.com, Vestionline

A za Vojsku Ukrajine, od SAD - 1 pancir i plastični džipovi!

Reuters
Kad vojna pomoć završi na crnoj berzi, SAD Ukrajini pošalje robu koju nije moguće prodati tako lako

Slanje krša u Ukrajinu, ipak, ima i pozadinu i ne može da bude tumačeno samo kao greška vojne birokratije, već pre svega kao strah zbog ekstremne korupcije u režimu koji je došao na vlast izvršivši puč, i to uz pomoć neonacista iz ukrajinskog Desnog sektora.

Naravno, SAD ne priznaje javno da pomaže neonacistima, ali kada je uočeno da se na i-beju (e-Bay) prodaje ranije upućena vojna pomoć (reč je bila o obrocima za vojsku, spremnim za jelo - nešto kao konzerve u JNA), Amerikanci su shvatili da baš i nemaju posla s naročito poštenim svetom. Zbog toga je odlučeno da se u Ukrajinu ne šalju moderna vojna tehnika i konkretno upotrebljiva pomoć. Takođe, strah od zarobljavanja takvih sredstava od strane proruskih snaga bio je još jedan od razloga zašto Vojska Ukrajine od kolega iz SAD dobija robu iz "second hand" šopova.

Ruku na srce, i količina poslate pomoći je... pa, ako se tako može reći - duhovita. Naime, kako se navodi u "Vašington postu", dogodilo se i da jedna pešadijska jedinica od 120 ljudi dobije jedan (1) pancirni prsluk. S druge strane, Ukrajincima je poslato i oko 100 vojnih džipova (hamvija), koji su imali istrošene gume i plastična vrata!

- Ako Amerikanci hoće da nam šalju opremu, ne bi trebalo da nam šalju drugorazrednu robu - rekao je, prema navodima "Vašington posta", jedan od komandira specijalnih snaga Vojske Ukrajine.

2024 © - Vesti online