Utorak 01.12.2015.
05:44
J. L. Petković - Vesti

Kosovska opozicija oružje vlasti

Da se vlasi ne dosete: Hapšenje Aljbina Kurtija

Naime, i pored jakog obezbeđenja unutar zgrade, i činjenice da su snage kosovske policije i Kfora bile ispred, dva puta u toku prepodnevnog zasedanja kosovskog parlamenta u Prištini bačen je suzavac, u sali i u holu. Suzavac su bacili član stranke ozloglašenog Fatmira Ljimaja Hadži Šalja i član Samoopredeljenja Ismailj Kurteši. Inače, pred početak sednice na ulazu u parlament uhapšen je član stranke Aljbina Kurtija, Fisnik Ismajlji, što je bio nastavak akcije policije koji je započetk u subotu.

Da bi se uopšte održala sednica, policija u civilu je napravila kordon između skupštinske govornice i mesta na kojima sede poslanici. Pripadnici Samoopredeljenja aktivirali suzavac pre nego su svi ušli u salu. Demokratska partija Kosova Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova premijera Ise Mustafe u kosovskom parlamentu zatražili da se opozicija na duži rok isključi iz rada Skupštine.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže da ako poslanici opozicije nastave da organizuju incidente, Srbi neće učestvovati u radu parlamenta, jer ne žele da svoje zdravlje i živote izlažu opasnosti.

Više od tri meseca opozicija blokira rad kosovske Skupštine jer se protivi formiranju Zajednice srpskih opština, kao i dogovoru o demarkaciji sa Crnom Gorom. U subotu su održani protesti u Prištini, nakon kojih je uhapšen Aljbin Kurti. Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj, rođeni brat Ramuša Haradinaja, najavio je nove proteste.

2024 © - Vesti online