Utorak 01.12.2015.
06:45
D. Dekić - Vesti

Čudna reakcija šefa države

www.mc.rs
Nepotrebna žurba: Zoran Ivošević

Nekadašnji sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević, podsećajući da šef države po Ustavu ima ovlašćenje da potpiše ili odbije zakon kaže za "Vesti" da ne razume zašto je Nikolić žurio s potpisom, pa se pokajao.

- Prema Ustavu je rok za potpisivanje 15 dana, a to vreme nije isteklo, pa nije morao da žuri i da sada komplikuje sa Ustavnim sudom. Ako zna da ima neustavnih delova, mogao je da ga vrati parlamentu na ponovno razmatranje, pa bi možda poslanici neutralisali neustavne odredbe - tumači Ivošević.

On ističe navode predsednika da će procenu ustavnosti Zakona prebaciti na Ustavni sud, tek "ukoliko bude dobio žalbe", jer to nije inicijativa koju može svaki građanin da podnese.

- USS je, sa druge strane, pun posla pa bi odluku mogao prilično da oduži, što postavlja pitanje šta će se do te odluke dešavati, odnosno da li će se zakon sprovoditi do tada. Zato je valjda Nikolić pisao ministarki Mihajlović da ne preduzima radnje dok se to ne reši. To znači da zakon ne treba da se sprovodi do odluke USS, ali onda neko može da pita i zašto je usvojen, a ne primenjuje se - objasnio je Ivošević kakve komplikacije mogu da proiziđu iz neuobičajene odluke šefa države.

2024 © - Vesti online