Ponedeljak 30.11.2015.
17:52
Vestionline

Evo šta je Putin mislio kad je rekao da je Rusija dobila "nož u leđa"

Reuters
Analitičar objasnio kako je srušen ruski avion

Naime, 24. novembra dva aviona tipa E-3 AWACS poletela su sa dve različite lokacije - iz Grčke i Saudijske Arabije. Prvi je poleteo iz vazdušne baze Preveza u Grčkoj, a drugi iz baze Rijad u Saudijskoj Arabiji. Oba aviona su krenula u svoju uobičajenu misiju - određivanja tačnih lokacija ruskih aviona u vazduhu. Upravo su ti avioni odabrali "žrtvu", istakao je Leonkov u intervjuu za rusku agenciju Regum, a prenosi "Russia Insider".

Misija američkog E-3A bio je da odredi aktivnosti radara Su-24 i ustanovi nalazi li se on u modusu potrage za metom ili je već odabrao i naciljao metu. AWACS može da usmeri aktivnosti aviona u borbi, prosleđivanjem informacija njihovoj avijaciji, objasnio je Leonkov.

Moguće je da su u operaciji učestvovali i špijunski sateliti

Ruski stručnjak smatra da se na kraju ispostavilo da je to bilo da bi se odredilo koliko je tačno bespomoćan usamljeni ruski bombarder na nebu.

- Koliko znamo, Su-24 je bio na povratku s misije i njegov autopilot radio je u navigacijskom režimu, zajedno s GLONASS sistemom (ruska verzija GPS-a). Vraćao se u bazu i nije se spremao za novu akciju. Čitavo to vreme, E-3 su prenosili detaljne informacije o Su-24 paru turskih lovaca F-16CJ (specijalno napravljenih za turske potrebe) - objasnio je Leonkov.

Ali, činjenica da je primao podatke od E-3 aviona nije bila dovoljna za precizan napad na Suhoj, zato je preciznost presretanja turskih aviona pojačana sistemom protivvazdušne odbrane PATRIOT, raspoređenim u Turskoj.

Leonkov je dodao i da se ne može isključiti mogućnost da su u operaciji učestvovali i MENTOR špijunski sateliti, kao i sistem Geosat.

Drugim rečima, iz kretanja turskih lovaca postoji indicija da je bila reč o preciznom presretanju putem triangulacije, odnosno identifikovanja mete putem tri različita sistema - E-3 aviona, PATRIOT-a i MENTOR-a.

E-3 avioni su u tom smislu turskim avionima dali poziciju ruske letelice u vazduhu, njegovu rutu, brzinu i status naoružanja, dok su PATRIOT i MENTOR preneli podatke o telemetriji Su-24M2 i njegovom kretanju.

Uz pomoć svih tih podataka lako je bilo postaviti zasedu

- Naravno, Par F-16CJ doleteo je do mesta sa kojeg je bilo predviđeno presretanje, sa udaljenosti od 4-6 kilometara, što je praktično iz neposredne blizine, ispalili AIM-9X Sidewinder raketu u zadnju hemisferu našeg bombardera. Osim toga, radar na turskom lovcu radio je u modusu "osvetljenja mete", što znači da se uključio u trenutku ispaljivanja rakete, pa se isključio u trenutku kad je raketa definitivno zacrtala svoj cilj - rekao je Leonkov.

Zašto sve nije išlo po planu Turaka?

- Napravili su jednu grešku, što je na kraju uzrokovalo da njihova provokacija ne upali kako su hteli. F-16CJ krenuli su u presretanje dva minuta kasnije, kad je Su-24 već napustio spornu 68-kilometarsku zonu na severu Sirije (samoproglašenu zonu zabrane leta od strane Turske), za koju važi pravilo da avioni moraju da je napuste za minut i po. Čini se da je to na kraju i spasilo našeg navigatora. Uspeo je da se sakrije u šumi i pričeka spasilački tim - zaključio je Leonkov.

2024 © - Vesti online