Ponedeljak 17.05.2010.
17:20
Tanjug

Amerikanci krenuli u svemirske šetnje

Šatl "Atlantis" otišao je na svoju poslednju misiju
 

Astronauti Geri Rajsman i Stiven Bouen izašli su u otvoreni svemir da bi u narednih šest i po časova postavili antenu za vezu sa Zemljom i ugradili nove delove u dve robotske ruke MSS-a. Ovo je 237. svemirska šetnja američkih astronauta, druga za Rajsmana i četvrta za Bouena, objavila je NASA.

Njih dvojica će popustiti šrafove za akumulator na spoljnom segmentu stanice, kako bi pripremili radove za narednu svemirsku šetnju. "Atlantis" je doneo na stanicu šest novih akumulatora, koji će biti postavljeni u naredna dva izlaska astronauta u svemir.

Za 13 dana istovariće 12 tona opreme

Posada "Atlantisa" će tokom 13-dnevne misije istovariti više od 12 tona opreme na MŠ, uključujući rezervne akumulatore, antenu za komunikacije i jedan hladnjak. Najveći pojedinačni deo opreme je istraživački modul Rasver, težak pet tona, koji će služiti kao dodatno skladište i kao platforma za pristajanje ruskih svemirskih brodova "Sojuz" i "Progres".

Šatl i njegova šestočlana posada prethodno su se uspešno spojili sa orbitalnom stanicom na 350 kilometara visine iznad južnog Pacifika. Ovo je 32. i poslednja misija za šatl "Atlantis", koji je prvi put lansiran 1985. godine i tokom upotrebe preleteo je ukupno 115 miliona kilometara. Na videu koji ste mogli da pogledate snimljeno je poslednje lansiranje "Atlantisa", u petak 14. maja 2010. godine.

NASA planira još samo dva lansiranja ovog tipa letelica. "Diskaveri" će poleteti u septembru, a "Endevor" u novembru, posle čega će biti okončana jedna era u svemirskim letovima sa ljudskom posadom.

SAD će se u budućnosti oslanjati na Rusiju i njen brod "Sojuz" prilikom slanja astronauta u svemir, dok za upotrebu ne bude spremna nova flota američkih svemirskih letilica.

2024 © - Vesti online