Ponedeljak 17.05.2010.
17:12
Srna, AFP

Papandreu: Grčka ne traži milostinju

 Sve ćemo otplatiti uz kamatu : Jorgos Papandreu
 

"Mi ne tražimo milostinju. Tražimo zajmove koje ćemo vratiti po visokoj kamati. Grčka je dobro mesto za investicije, u to sam siguran", rekao je Papandreu nemačkom dnevniku "Handelsblat".

Grčka će sutra dobiti tranšu od 14,5 milijardi evra zajma od EU, dan pre nego što bude u obavezi da isplati državne obveznice izdate pre deset godina, vredne devet milijardi evra, izjavio je izvor iz Ministarstva finansija.

Grčki mediji i analitičari ranije su naglasili da zajam, koji je deo većeg paketa EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 110 milijardi evra, dolazi u poslednjem trenutku, radi isplate duga starog deset godina.

"Bolje je da se to desi i u poslednjem minutu, neko nikad", izjavio je Nikos Skurasis, šef odeljenja za investicije u atinskoj brokerskoj kući Pegaz.

Grčka je 12. maja dobila 5,5 milijardi evra od MMF-a. Vlada u Atini u septembru će dobiti još devet milijardi evra, uključujući 6,5 milijardi od članica evrozone i 2,5 milijardi evra od MMF-a, navodi grčko Ministarstvo finansija.

Treća tranša od devet milijardi evra biće realizivana u decembru, a prva revizija grčkog programa štednje biće obavljena u trećem kvartalu 2010. godine.

Najava prispeća ovih sredstava ipak nije popravila situaciju na atinskoj berzi, čiji je indeks oslabio za 1,4 odsto tokom poslepodnevne trgovine.

2024 © - Vesti online