Ponedeljak 30.11.2015.
12:25
Srna

Ameri u frci: S-400 obara avione u radijusu od 400 km

Tanjug/AP
Čudo vojne tehnologije

Prema navodima američke televizijske mreže CNN, Pentagon je zabrinut zbog razmeštanja ruskih protivvazdušnih sistema "S-400" u Siriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručuje da će ovaj sistem sa ogromnim radijusom delovanja štititi pilote i avione nakon što je Turska oborila ruski "Su-24", prenosi CNN.

Turska je već odustala od slanja svojih aviona preko granice sa Sirijom. 

"S-400 trijumf" jeste ključna komponenta ruske protivvazdušne odbrane. To je raketni sastav velikog i srednjeg dometa nove generacije. Ceo sistem može se dovesti u punu borbenu spremnost za svega pet do deset minuta.

"Trijumf" obara neprijateljske avione udaljene i do 400 kilometara, dok na udaljenosti do 60 kilometara može da sruši taktičke balističke ciljeve koji lete brzinom do 4,8 kilimetara u sekundi, kao i krstareće i balističke rakete.

S obzirom na radijus delovanja "S-400", pod kontrolom ovog sistema sada je gotovo ceo vazdušni prostor Sirije, deo Turske, Kipar, istočno Sredozemlje i Izrael.

Protivavionski sistemi "S-400" u Siriju su prebačeni iz Podmoskovlja, gde ovaj sistem pokriva Moskvu na stalnom borbenom dežurstvu.

2024 © - Vesti online