Ponedeljak 30.11.2015.
05:10
Đ. Barović - Vesti

Rusija će tek da se sveti

V. Sekulić
Anja Filimonova, glavni urednik moskovskog Fonda strateške kulture

U svetu je i dalje goruća tema obaranje ruskog aviona. Da li je Turska to učinila uz direktivu iz vrha NATO?

- Ruski analitičari su uvereni da je u pitanju samostalna akcija kojom je Turska želela da zaštiti svoje interese, zapravo interese sina predsednika Erdogana oko šverca nafte od koje se Islamska država u najvećoj meri i finansira. Rusija je počela da uništava ID tako što bombarduje konvoje s naftom i time sprečava njeno finansiranje.

Niko nema sumnje da će odgovor Rusije biti adekvatan?
- Odgovor već postoji i on je više nego ozbiljan. Rusija je uvela sankcije, uvešće vizni sistem od Nove godine, obustavili smo svu saradnju u okviru Svetske trgovinske organizacije, a ruski turisti su dobili preporuku da ne posećuju Tursku. Ali, to je tek početak.

A kada je reč o izgradnji gasovoda preko Turske?
- U to sumnjam. Ipak je reč o velikom interesu Rusije. Postoje mnogi drugi instrumenti za pritisak.

A kada je reč o "vojnom odgovoru"?
- Rat sa Turskom je nemoguć i za tim nema nikakve potrebe.

Ipak, mnogi mediji, pa čak i CNN, tvrde da je "Treći svetski rat već počeo"?
- U situaciji kada je Rusija po čitavom nizu stavki u nuklearnom naoružanju prevazišla SAD, nikome nije u interesu rat do uništenja. Ali, to ne znači da i dalje, u raznim regionima sveta nisu mogući ratovi niskog intenziteta.

A kada je reč o ratu Rusije sa ID?
- I ID i druge terorističke organizacije će biti uništene. Sledi veoma ozbiljan geopolitički zaokret u kome će prostor Bliskog istoka preći pod kontrolu Rusije i Irana. Podsetiću vas da iza Irana stoje Kina i Pakistan, ali i mnogi pokreti poput kurdskog ili Hezbolaha. Već je u toku potiskivanje uticaja SAD iz ovog dela sveta.

Događaji u Parizu su pokazali da niko nije bezbedan. Koliko se Rusija plaši?
- Ne plašimo se, ali ozbiljno radimo na bezbednosti. Naravno, postoje pretnje, više nego ozbiljne pretnje, kao što postoje informacije da je teroristički akt u Parizu bio samo odvlačenje pažnje. Naše bezbednosne službe rade više nego ozbiljno i do sada je razotkriven veliki broj pripremljenih terorističkih napada. Svi su sprečeni, a odmazda je usledila odmah.

Pretnja Srpskoj

Da li vas je iznenadila odluka o poništenju Dan državnosti RS?
- Bila sam iznenađena da je moguće doneti takvu diskriminatorsku, ponižavajuću odluku. Ali, s druge strane, odluka Ustavnog suda je samo deo orkestriranog delovanja institucija BiH u političke svrhe i na štetu srpskog naroda. Zapadni faktor, koristi sve raspoložive instrumente protiv Republike Srpske kako bi je primorao da odustane od referenduma. Dakle, reč je o čistoj pretnji Srpskoj.




 

2024 © - Vesti online