Nedelja 29.11.2015.
12:40
Tanjug

Ruski bombarder "zalutao" u Izrael: "Nećemo obarati jedni drugima avione"

Reuters
Ruski avion na kratko zašao u vazdušni prostor Izraela

Komentari Jalona dolaze u jeku pojačane zabrinutosti pošto je Turska u utorak 24. novembra oborila jedan ruski ratni avion, tvrdeći da je zalutao preko sirijske granice u njen vazdušni prostor i ignorisao ponovljena upozorenja da promeni kurs, što Moskva demantuje.

Ruski avion je ušao oko 1,6 kilometara u vazdušni prostor Izraela, ali je to odmah rešeno i on se vratio ka Siriji, rekao je Jalon za državni radio.

- To je očigledno bila greška pilota koji je leteo blizu Golana - dodao je izraelski ministar odbrane.

Odlična saradnja Izraela i Rusije isključuje mogućnost da te dve zemlje obaraju vojne avione jedni drugima, iako Rusija često zalazi u izraelski vazdušni prostor u akcijama bombardovanja položaja Islamske države u Siriji, izjavio je viši zvaničnik izraelskog Ministarstva odbrane Amos Gilad.

- Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban - rekao je Gilad, a preneo sajt "Džuiš pres".

Taj sajt je ranije ovog meseca objavio da Rusija i Izrael održavaju tajne nedeljne sastanke o saradnji, kako bi vazduhoplovne snage obe zemlje mogle da vrše akcije bez smetnje od druge strane.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje izjavio da su odnosi njegove zemlje sa Izraelom odlični. Koordinacija između dve zemlje ima za cilj da se spreče incidenti poput onih kad su turski lovci prošle nedelje oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Komentarišući taj incident, Gilad je rekao da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan "ima mnogo razloga da mu bude žao" zbog tog poteza. Gilad je dodao i da je Sirija "mrtva zemlja" i da predsednik Bašar al Asad "prima platu, ali ne drži pod kontrolom svoju zemlju, osim možda jedne četvrtine Sirije".

2024 © - Vesti online