Nedelja 29.11.2015.
04:12
B. B. - Vesti

Dvojici Kosovara robija zbog provala

landofblogging.wordpress.com
Sud odlučio: Kosovskim Albancima zatvorske kazne zbog niza provala

Meta ove bande uglavnom su bili šopovi na benzinskim pumpama, ali i bankomati. Počinioci su upadali u prostorije tako što su probijali zidove, razbijali vrata ili pravili rupe na krovovima, a plen su im bili novac i cigarete, piše u presudi.

Provale su obavljali veoma profesionalno: najpre bi onesposobili senzore, alarme ili kutije sa osiguračima, a pri tom su često koristili bezbednu radio-opremu i takozvani džamer, odnosno uređaj za ometanje i manipulaciju alarma. Tako bi obezbedili pristup trezoru ili bankomatu, koji bi zatim provalili. Svaki od članova bande imao je svoju ulogu, tako da su neki bili provalnici, a drugi stražari ili vozači.

U nekim slučajevima, banda je ostajala praznih ruku, jer bi im se aktivirao alarm, ili bi ih policijska patrola omela u akciji. Jedan od dvojice osuđenih Kosovara je bio uključen u osam uspešnih provala u kojima je plen bio 703.000 franaka, a napravljena je šteta od 363.600 franaka. Drugi optuženi je učestvovao u pet uspešnih provala sa plenom od 562.600 franaka i pričinjenom štetom od 304.650 franaka. Presude još nisu pravosnažne jer su u oba slučaja podnete žalbe.

Dugačka lista optužbi

Dvojica Kosovara osuđena su zbog organizovanih krađa, izazivanja materijalne štete i ometanja poseda. Osim toga, sudilo im se i zbog prekršaja Zakona o strancima, a jedan od njih je proglašen krivim i za falsifikovanje ličnih dokumenata.

 

 

 

2024 © - Vesti online