Nedelja 29.11.2015.
03:00
J. Arsenović - Vesti

Beogradu mrvice iz Berlina

Reuters
Zeleno svetlo: Posle Bundestaga očekuje se isti stav i nemačke vlade

- U Evropu možete da idete samo ako pokazujete napredak u svim oblastima. Imamo još mnogo da radimo, još mnogo truda da uložimo i zato nisam slavodobitnički govorio o tome. To je za čestitku građanima, a ne za čestitanje Vučiću ili nekom drugom - izjavio je povodom ove vesti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Otvoriti poglavlja u decembru

U pismu kancelarki Angeli Merkel Ginter Krihbaum preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru. Nemački parlamentarci su preporuku doneli na vanrednoj sednici Bundestaga, a njoj je prethodilo intenzivno savetovanje o najnovijim izveštajima Evropske komisije o napretku.

On je zahvalio poslanicima Bundestaga i istakao da "Nemci drže do svoje reči". Najavio je i odlazak u Brisel 14. decembra, na međuvladinu konferenciju kako bi se otvorila prva poglavlja, a početkom godine još dva.

S obzirom na to da su Nemci, kao najuticajnija članica EU, imali najtvrđi stav prema tome da li je Srbija ispunila uslove za otpočinjanje pregovora, u Beogradu su uvereni da će stav resornog odbora Bundestaga biti i stav nemačke vlade, a konačno i stav Evropske komisije.

- Važan je stav Nemačke, ali verujem da će i ostale članice podržati i preporuku iz izveštaja EU o Srbiji i zaključaka iz Strategije proširenja - izjavila je Jadranka Joksimović, srpska ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Ginter Krihbaum je posle sednice rekao da je za Bundestag bilo vrlo važno to što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izveštaj Evropske komisije o Srbiji koji sadrži dosta pozitivnih ocena, a pohvalio je i odlazak premijera Vučića u Srebrenicu.

Nemački parlamentarci, međutim, ističu da Srbiju čeka još dosta zadataka, pre svega u vezi sa suzbijanjem korupcije i u reformi pravosuđa.

"Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture", navodi se u saopštenju.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković smatra da je na pozitivnu odluku Bundestaga prevashodno uticao konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine.

- Više nego korektno je postupano u pregovorima sa Prištinom i jasno je da ne pravi Beograd probleme, već da oni dolaze sa druge strane - rekao je Visković za B92.

Dačić: Vlada na dobrom, opozicija na lošem putu

Odluka Nemačke jeste odlična vest za građane Srbije i potvrda velikih rezultata koje je na evropskom putu postigla Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, izjavio je Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova .
"To je znak da je Srbija na dobrom putu. Tragično je da u istom danu kada je Srbija dobila potvrdu uspešnosti njene politike, Pajtić i dvojac bez kormilara Tadić-Jovanović izriču najgore moguće optužbe na račun Vlade i premijera", navodi se u pisanoj izjavi Dačića.



 

2024 © - Vesti online